Sträva efter fyrkantigt & rutinmässigt?

En sak som jag lärt känna med mig själv och som får mig att hantera min Adhd diagnos bättre är att (försöka) leva ”fyrkantigt” det kanske låter extremt tråkigt att leva fyrkantigt, vilket jag håller med om. Men då måste jag flika in såhär och säga att jag är en extremt ”rörig” person inombords. Jag gillar att ha det sorterat, strukturerat och allt i ordning hemma, på jobbet osv. (vilket jag också lärt mig sista åren att jag gillar) men jag är ändå en rörig person inombords. Jag är spontan och lite lummig, så saker och ting lyckas alltid på något sätt bli ett äventyr och aldrig riktigt som jag planerar haha. Vilket är kul, men vilket också gör att jag måste vara hård mot mig själv och skapa fasta rutiner och ha det extremt i ordning på andra ställen för att ”hålla ihop” allt. Förstår ni vad jag menar? Min hjärna är alltså så rörig, jag har alltid 500 saker i huvudet så om jag försöker förhålla mig till att leva ”fyrkantigt” och så strukturerat och organiserat som möjligt, så blir typ min vardag/mitt liv kanske ”normal strukturerat” och skulle jag bara ”go with the flow” och inte skriva upp varenda liten sak i min kalender eller försöka förhålla mig till tråkiga/enkla rutiner som att ”gå upp 07, drick kaffe.” eller ”varje söndag kl 15.00 MÅSTE jag tvätta” så hade alllllt varit så rörigt haha. Svårt att förklara riktigt men någon här kanske känner igen sig..

Iallafall så märker jag att det är ju verkligen det jag mår bra av och får mig att hantera min adhd rätt. För med adhd så blir saker och ting lätt rörigt och icke organiserat för att man är ”överallt” både fysiskt och psykiskt haha.

Men ni såg ju mitt schema jag la upp här om dagen när jag berättade om mina studier? Jag skrev ju upp allt, som att vakna en viss tid och äta en viss typ av frukost (vem glömmer bort sånt ens?? Jo men jag! Eller inte glömmer, men min hjärna bryter rutinen annars och kanske får för sig att äta något annat eller vakna en annan tid, vilket gör att en hel dag kan bli rörig bara för att den började ”icke rutinmässigt” haha..)

Jag berättade ju även att jag skriver upp en dags-planering varje dag, det är verkligen något som räddar min vardag! Hade jag inte gjort det kan jag lova er att jag hade glömt bort hälften av mina måsten.. och då såklart inga superviktiga saker för sånt fastnar i mitt huvud, men det är mer enkla saker som inte gör det. Jag glömmer verkligen bort!! & som jag sa – blir en sak rörig, så blir oftast hela dagen det. Så därför försöker jag verkligen förhålla mig till ”fyrkantigt” (som sagt även om det aldrig blir tråkigt eller fyrkantigt)

Men med det sagt så är det verkligen något jag mår bra av och verkligen typ vill tipsa om att försöka också sträva efter om man känner att man lever rörigt. Att titta igenom sina rutiner och börja strukturera. För rutiner kan vara tråkigt, men det är ändå a-o samt skapar motivation! Det kan som sagt vara en helt enkel rutin som att vakna en viss tid på morgonen och därefter ta en promenad. Men det skapar någon sorts motivations grej i hjärnan (för mig iallafall) och gör att man känner sig duktig – vilket gör att man faktiskt kan må bättre inombords. För känner man sig duktig så mår man bra i själen. Har man rutiner så blir saker lite mer organiserat och man får ”något att vakna upp till” och vilja göra.

Sedan såklart = BALANS! Det blir ju heller inte så roligt om man baaara lever efter samma rutiner exakt varje dag och inte riktigt någonsin bryter det mönstret. Men jag säger bara att lite rutiner och struktur är bra för kropp & själ. =) Sedan krävs det ju endast 21 dagar att få in en vana, så det tar ju inte lång tid heller att skapa en vana/rutin 😉 Jag har typ i princip tagit bort mitt sötsug och bytt ut mot fryst frukt, yoghurt, rädisor etc. när jag vill ha ”snacks” (sen såklart äter jag onyttigt också ibland) men jag hade ett sååååånt enormt sötsug och åt godis iprincip varje dag och nu är det borta. Vilket jag trodde skulle vara omöjligt. Jag mår dessutom SÅ mycket bättre nu utan socker. Så I’m just sayin’ – 21 dagar och det är i princip för vilken rutin / vana som helst. Så finns det något du känner att du behöver få mer ordning på, eller vill börja göra mer, eller strukturera – skriv in i kalendern och börja försök förhålla dig till det. Sen kan man inte alltid förhålla sig helt till allt, men försök. 21 dagar sen har du det!

2 kommentarer

  1. Fast..du har ju inte fått någon adhd-diagnos..

    1. Fast… jo.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *