Svar på fråga gällande adhd & studier

Hej! Om jag inte missminner mig så har du ADHD? Jag har adhd, men utan h:et (hyperaktiviteten), vilket gör att jag har typ samma problem bara det att jag inte tar mig för saker så mycket, har liksom handbromsen i hela tiden istället för att yra runt. Jag pluggar på socionomprogrammet nu o får verkligen inte till pluggandet inför tentor! Blir så frustrerad! Har kuggat på mina två första salstentor dels pga att jag knappt kommit igång med pluggandet. Det känns för övermäktigt att strukturera upp pluggandet o allt även om själva tentan i sig är rätt enkel. Kan du inte skriva lite om hur du pluggar inför tentor o vad du har för strategier trots eventuella svårigheter med koncentration o annat? Även hur du tänker kring vad som är relevant att kunna inför tentan osv (nu ska man ju tänka i ett längre perspektiv men ändå).. vore så snällt!

SVAR: Heeeej, och tusen tack för din fråga. Ja det stämmer om adhd! Jag ska försöka med så bra tips och råd som möjligt, men tyvärr har jag inte så jättemycket tips eftersom att jag själv har haft väldigt svårt att hitta rätt studieteknik etc. Jag har också kuggat vissa tentor så (I know the feeling) det tar ju rätt mycket på en när man kuggar, för självkänslan går typ i botten. Men det är då det gäller att VERKLIGEN inte ge upp!! Vissa har lättare i plugget, vissa har svårare. Det kan bero på olika orsaker, som diagnoser, eller fel studieteknik, svårt med struktur osv osv. Jag ska vara ärlig och säga att jag gjorde fel från början. Jag väntade ut med att plugga fram tills 1-2 veckor innan tentan och då kööööttade jag istället. Vilket är helt fel! Sen när jag kuggade en tenta, så släpade jag efter med den och då stressade jag upp mig själv så när jag hade nästa kurs så blev det extra svårt med den för att den andra tentan låg i bakhuvudet. Så det ja gjorde var ju då att berätta för min skola att jag har jättevårt med plugget och behöver extra hjälp. Då bestämde vi att göra en individuell studieplan till mig istället vilket gjorde allting sååå mycket enklare. Men sen kanske man inte alltid kan få det, men det går ju ALLTID att få hjälp på något sätt!

Men börja iallafall såhär – AVSÄTT TID. Man tror att det är lättare än vad det är! Att hitta balansen mellan plugg, jobb och även allt annat man ska hinna med i livet är svårt. Det ja gjorde nu i efterhand är att göra ett schema för mig själv. Typ denna vecka jobbar jag 100% , nästa vecka 09-15.00 och sen hem och plugga – just för att kunna ha balansen att dra in pengar samt även plugga. Börja inte en vecka innan tenta och nöt, utan börja i tid. Jag vet inte hur ni pluggar heller, har ni lektioner eller är är det online? För mitt plugg är på distans, vilket gör det skönt för mig att kunna planera själv när jag vill se lektionerna + att jag kan se om dom! Men försök hitta en bra rutin där också.

Sen så något som är superbra, hitta plugg-kompisar! Så ni kan plugga tillsammans / byta ut frågor, funderingar osv med varandra. Alla i min klass / vänner som pluggat tycker att det är bästa tipset! Jag har svårt för det dock eftersom att jag verkligen behöver stänga in mig i ett rum helt tyst när jag pluggar, däremot så ringer jag alltid min tjejkompis som också pluggat till mäklare när jag behöver hjälp – så att jag inte sitter och pluggar sen blir det fel ändå.

Plugga även på gamla tentor, det är ett bra tips! Det är skönt för att få ett litet hum om hur upplägget på en tenta kan se ut, vad för typ av frågor som kan komma osv. Även om dom oftast ändå inte kör samma frågor. Hitta även en bra studieplats där du känner att du får fokus – bibloteket, hemma, ett café?

Men det är väl dom tipsen jag har! Avsätt tid, ha disciplin, plugga med vänner, våga fråga om hjälp och hitta en bra struktur  – gör ett schema på mobilen som du försöker förhålla dig till. Mina svåraste kamper är just att jag 1. har svårt att koncentrera mig, så jag får 10000 andra saker i huvudet när jag försöker plugga, och dessutom så kan jag störa mig på minsta ljud etc. som gör att jag tappar allt fokus! Så jag måste verkligen ha min ”safe zone” hemma när jag pluggar, instängd helt själv. Sedan detta med att hitta struktur och rutinerna till det har jag haft så svårt för. Sen har jag även haft andra svårigheter typ att jag faktiskt har svårt att läsa / förstå frågan. Men det är något jag bara får öva och öva på helt enkelt. Typ kämpa men inte ge upp. För det är de allt handlar om egentligen!

Lycka till och hoppas mitt svar gav dig något <3

Och glöm inte, rutiner & struktur är typ A-O när det kommer till plugg! Jag har ALLA mina dagar planerade i förväg. Varje måndag så gör jag en veckas planering på det jag vet att jag behöver göra (typ möten etc) men utöver det så har jag alltid fasta rutiner som jag försöker förhålla mig till. Dessutom gör jag ALLTID en ”dags planering” varje dag när jag kommer in till kontoret, då skriver jag ner mina måsten på lapp. Det kan vara allt från ett viktigt möte till att inte glömma att hämta ut tvätt eller något sånt! Jag rekommenderar att göra ett plugg schema, använd iphone kalender eller app! Finns massor med olika såna ♥

Såhär kan till exempel en dag se ut för mig. Här är några av mina fasta rutiner, sedan har jag te.x varje söndag tvätta, eller träning varje ons – tis och tors tex. Men tips tips tips! Gör det myyycket lättare för mig att hålla ihop allt med plugg för det är lätt att ”komma bort” från allt annat ibland också.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *