Svar på frågor om min utbildning. Mitt tillväga sätt, hur många hp, tips och råd etc..

Jag har fått mycket frågor gällande min utbildning, så jag tänkte sammanfatta det till er i ett inlägg. Jag studerar på en högskola, och jag kör en uppdragsutbildning. Det finns flera sätt att studera till att bli registrerad Fastighetsmäklare på, antingen via en uppdragsutbildning eller att ansöka direkt på en ”vanlig” högskola. Jag vet inte hur det går till på en ”vanlig” högskola, men man söker väl och skall ha minst 120 hp för att komma in på på Fastighetsmäklarprogrammet. Där studerar du i det tempot som blir sagt, men på en uppdragsutbildning väljer du tempo själv. 16 mån eller 23 månader. Vilket bägge är snabbare än en ”vanlig högskola” Jag har valt att studera i 16 månader, jag hade min första tenta i Februari 2018, och jag förväntas nog att bli klar till sommaren om allt går som jag vill.

Men det jag skulle gå in på var, skillnaden med dessa två utbildningar är i alla fall att på en uppdragsutbildning så studerar du för det mesta på distans, dessutom en kortare tid än om du inte hade kört uppdragsutbildning. Men bägge är fortfarande högskola, och det är alltså ingen ”lättare” väg till att bli fastighetsmäklare, snarare svårare eftersom att tempot är snabbare samt att du inte får samma hjälp som i en högskola eftersom att du studerar på distans. En uppdragsutbildning var det bästa alternativet för mig eftersom att jag inte har gymnasiebetyg. Jag ville verkligen studera till Fastighetsmäklare och stod mellan valet och kvalet att studera upp min betyg, vilket skulle ta x antal år + sedan studera i ca 2,5 år på en högskola, eller arbeta mig från scratch på en mäklarbyrå som då kanske väljer att satsa på mig – och om jag blir berättigad en uppdragsutbildning så kan jag hoppa på studierna direkt. Kriteriet för detta är då att arbetsgivaren på en mäklarbyrå väljer att satsa på dig, samt så kostar utbildningen pengar (det är gratis på en vanlig högskola) så det är inget som man bara kan ”få” utan man behöver ju visa framfötterna och kämpa för det. Dessutom är uppdragsutbildningar INTE Csn berättigade – så att ni vet det!

Att studera till Fastighetsmäklare är 120 högskolepoäng som du ska uppnå, så det är 14 kurser, varav 12 stycken är på 7,5 högskolepoäng och två stycken är på 15 högskolepoäng. Jag klarade nyligen Juridisk översiktskurs som jag skrev, den var på 15 högskolepoäng så det var en större kurs. Jag berättade ju även att jag tyckte att den var sjukt svår, minns ni det? Jag läste lite kommentarer om att ”den inte alls är svår” etc, och jag vill bara säga en sak då: En del människor tycker att ekonomin är jättesvår, en del tycker att den är jättelätt. Det är densamma med Juridiken, vi är alla olika och tycker att vissa saker är svårare än andra. Däremot är Juridisk översiktskurs 15 högskolepoäng, det är en stor kurs på flera månader och du ska iprincip lära dig kunna tolka hela lagboken och en hel del lagar, vilket jag tycker var rätt svårt. Jag kan faktiskt publicera en fråga jag hade på min tenta, och mitt svar på den så kan ni se ungefär hur en tenta fråga ser ut på Juridiken. Det kanske verkar ”lätt” att slänga in lite lagar här och där, men det finns så mycket lagar om en och samma sak – fast det är trots allt ändå inte samma sak utan det skiljer sig en liiiiiten liten detalj och det är de som är det svårare att tolka och tillämpa rätt lag – tycker jag! Till exempel: Om jag snor en sak från en butik – så finns det inte endast en lag om just det utan det finns en miljon (typ) lagar om precis snatteri, men du skall tillämpa exakt rätt lag beroende på alla omständigheter, detaljer, tidigare erfarenheter, jämförelser osv osv… Men ni ska få se en fråga och mitt svar så märker ni kanske:

Frågan:

B Sportgrossisten skickar genom brev ett anbud om ett köpa ett parti fleecetröjor, shorts och t-shirts i förra årets modefärg för 20 000 kr till Vilda Lisas Outlet AB. Omedelbart efter att man skickat anbudet upptäcker AB Sportgrossisten att man har skrivit fel pris. Man skickar därför via mail en justering av anbudet, innehållande ett betydligt högre pris. Lisa, företrädare för Vilda Lisas Outlet AB, har dock redan läst brevet när hon nås av mailet, som av någon anledning kom fram först efter 24 timmar. Lisa ringer AB Sportgrossisten och förklarar att Vilda Lisas Outlet AB vill köpa partiet för 20 000 kr. AB Sportgrossisten förklarar att man har återkallat anbudet och att det inte längre gäller.

a) Har en giltig återkallelse av anbudet skett?

b) Finns det någon annan möjlighet för AB Sportgrossisten att slippa sälja partiet för 20 000 kr?

Mitt svar:

Så problemet här är att Sportgrossisten bestämt sig för att sälja lite kläder från förra årets kollektion för 20.000 kr till Vilda Lisas outlet. Dem skickar ett anbud via brev, Lisa läser det, 24 timmar efter får Lisa en återkallelse och först då ringer de upp och säger att man vill köpa partiet. Sportgrossisten försöker slippa undan detta eftersom att dom skrev fel pris.

Först och främst så vill jag börja med att berätta lite om anbud & accept modellen, det är så avtals sluts och kan ske muntligen, skriftligen eller via agerande. Jag ger ett bud – du accepterar. Hänvisar till avtalslagen 1 kap §1 ”Anbud om slutande av avtal och svar å sådant anbud vare efter här nedan 2-9§§ bindande för den som angivit budet eller svaret.”

Så egentligen skulle det vara så att Sportgrossisten i detta fall skulle varit tvugna att förhålla sig till avtalet, men det finns lite olika saker vi kan trycka på för att Sportgrossisten skall kunna slippa sälja partiet även om återkallelse av anbudet har skett. Här kommer mina motiveringar/svar

A) Återkallelse av anbudet har skett. Hänvisar till AvtL §7, ”Anbud eller svar som återkallas, vare ej gällande där återkallelsen kommer den, till vilket anbudet eller svaret är riktat till handa innan han tager del av detta eller samtidigt där med” Så – som svar på första frågan – Anbud har skett, men om det är giltigt är svårt att svara på. För om det hade gått att bevisa att Lisa har läst anbudet innan återkallelsen har skett så hade återkallelsen varit ogiltig. Om det hade kunnat bevisats genom att Lisa svarat tillbaka, eller kanske haft läsfrekvent på. Dock framgår det inte här, så det är svårt att bevisa och eftersom att Lisa först ringde upp EFTER att återkallelsen har skickats så blir det dessutom ännu svårare att bevisa eftersom att företaget då helt plötsligt kunde svara snabbt och då kanske det känns lite misstänksamt att dom helt plötsligt nu ville svara om att köpa partiet.

B) Om det nu är så att det går att bevisa att Lisa har läst mailet innan återkallelse skedde, så kan man gå in lite på partiets prissättning. Dem hade skrivit fel, 20.000 kr – och ändrade omedelbart priset till ett betydligt högre pris i deras mail. Då kan vi gå in lite på skälighet och rimlighet – Eftersom att det egentligen var ett betydligt högre pris som skulle vara så kan vi tänka att 20.000 kr känns orimligt för ett sådant stort parti med kläder.

Om det nu inte hade varit så att Lisas faktiskt sett återkallselsen – Då får vi titta lite på tidigare händelser, vad brukar normalt ett sådant parti kosta? Finns det en chans att Lisa kan ha förstått att det var ett felsatt pris? Kändes priset rimligt till ett sådant stort parti? Har de tidigare jobbat tillsammans – isåfall vad brukar partier i jämförelser med detta kosta? Och så vidare.

För att i Avtalslagen och dess ogiltighet (3 kap avtL) §32 och §33 så står det –

§32 första stycket – ”Den som avgivit en viljeförklaring, i följd av felskrivning eller annat misstag å hans sida fått annat innehåll än åsyftat varit, vare icke bunden av viljeförklaringens innehåll, där den till vilken förklaring är riktad, insåg eller bort inse misstaget” Så, om det finns bevis på att Lisa läst mailet så finns det en chans för Sportgrossisten att återkalla anbudet med hjälp utav detta – att Lisa borde kanske förstått att det var ett misstag – och så får man gå tillbaka och kolla tidigare händelser, jämförelser etc som jag skrev ovan.

 

Hehe, sådär kan en tenta fråga se ut! Sedan är just juridiken så himla brett, det finns tusentals argument. Där var mitt iallafall! Orkade ni läsa? Hehe.. Men jag tycker att Juridik är roligt faktiskt, det är kul och spännande att ha mer insikt i vårt lagsystem – och det har minsann hjälpt mig en del. Alla bör egentligen läsa Juridiskt översiktskurs kan jag tycka, till exempel familjerätt – det är vardagssituationer och våra liv som sambo, skaffa familj, gifta sig etc. Det kan vara bra att ha koll på sina rättigheter/skyldigheter där helt enkelt. Jag tycker det är otroligt kul att lära mig om det. Dock så ska jag inte ljuga och säga att det är en dans på rosor och allt är roligt, jag har kämpat SÅ HÅRT med mina studier. Min adhd & dyselexi försvårar det för mig och det finns så många gånger som jag suttit på tentor och varit inne i en helt annan värld, eller tolkat frågor helt fel osv osv.. Men det är bara att kämpa på, gör om, gör rätt! Men, nog om det.

Tillbaka till uppdragsutbildningen.. Jag tycker absolut att man bör våga satsa om detta är vad man verkligen vill göra. Dessvärre tror en del att det är superenkelt att vara Fastighetsmäklare och allt skall vara en dans på rosor, så är det ju inte. Marknaden går upp och ner, man möts av olika situationer där man behöver hjälpa till med ekonomiska och juridiska frågor.. Lönen är provisionsbaserad så du kan tjäna tipp top, om du vill! Men du kan också gå ner lågt i lön – om du inte väljer att lägga ner den tid som krävs. Mäklare arbetar ca 6-7 dagar i veckan, från 09 till ibland 23 på kvällarna. Så det är mycket arbete, det är inte bara att ”gå visa en lägenhet” som många kanske tror. Så länge man är beredd på det så det inte kommer som en ”chock” sen när man studerat i 2 år och kommer ut på marknaden. Men, det är världens bästa yrke och jag tycker att det är perfekt för mig som gillar flexibla tider och att själv kunna välja mitt arbetssätt.

Jag vet även att det är många som vill göra detta, så jag vill egentligen bara ge lite råd / samt tillväga sätt till er som vill studera genom en uppdragsutbildning.

Kolla upp en mäklarbyrå i ett område du skulle vilja jobba på. Var noga med att känna att du kan stå bakom varumärket på byrån samt att du känner till området. Kontakta arbetsgivaren och fråga först om uppdragsutbildningar är intressant på den byrån. Är det öppet för uppdragsutbildningar så skickar du in ett CV och förhoppningsvis får jobbet (Om inte, sök på nytt hos en annan!) När du fått jobbet så jobbar du dig upp och visar framfötterna. När arbetsgivaren känner att du visat dig lämplig för yrket och byrån så får du förhoppningsvis besked om att börja studera.

Men jag vill bara säga en sak till som är väldigt viktig att tänka på: Eftersom att målet är att studera via en uppdragsutbildning och arbetsgivaren kommer att satsa på dig samt gå in med stora investeringar så råder jag att du känner dig trygg och säker på att du vill jobba på just den firman i framtiden, samt i det området. Eftersom att det bygger på mycket lojalitet och det gäller stora investeringar så tycker jag att man bör vara säker på att det är där man vill jobba framöver så att man inte bara ”testar” ♥

Med det sagt, KÖR hårt – oavsett om du kör uppdragsutbildning eller inte! Kan jag, så kan du! Vill du bli mäklare – då kommer du bli det. Sen så är det inte lätt, men ge bara inte upp! Jag har suttit bokstavligen och gråtit mig igenom vissa tentor, men fasiken – det är bara att fortsätta köra på!

Lycka till!

13 kommentarer

 1. 120hp på heltid högskola eller universitet borde vara 16 månader, 120hp blir 4 terminer och varje termin är ca 4 månader 🙂 Men med uppdragsutbildningen måste ju de flesta jobba samtidigt (Kan tänka mig att det är ett krav?) så det blir ju ändå tuffare eftersom det i så fall blir jobb + hel/deltidsstudier. Men studietakten borde bli densamma 🙂 Men superkul att du pluggar, kul för oss som följt dig länge att se hur du hamnat i ett sammanhang där du verkar trivas 🙂 Själv har jag snaart min kandidatexamen i ekonomi 🙂

 2. Fan vad grym du är Dessie!

 3. Så bra inlägg! Jag är också snart färdigutbildad mäklare! En jag känner måste dock betala av 2000 kr från varje lön i 2 år pga uppdragsutbildning. Är det samma för dig/alla? Kram! You rock!

 4. Ursäkta mig, men; vad är det du försöker dig på egentligen?! Du har läst JÖK:en, ergo; du är således inte i närheten av att förväntas kunna tolka alla lagar. Ni skall kunna grundläggande saker såsom skadeståndsrätt (culpabedömningar) et cetera. Jag har tagit en Master of Laws vid Uppsala Universitet så jag vet DEFINITIVT vad jag talar om här! Sjukt provocerande är du!

  1. Skadeståndsrätt och menar du culparegeln? det har vi studerat. Tack!

 5. Om du trodde att du ”rättade” här så visar du återigen på hur lite du kan. Man gör en culpabedömning, ergo; man bedömer helt enkelt huruvida någon handlat med culpa (m.a.o culpöst) eller ej. Culparegeln är något man säger, men om du inte tror att det handlar om culpabedömningar så har du ej fattat vad som ens menas med culpa. Vi läste hela 60 p civilrätt på juristprogrammet, så att en tjej som läst en översiktskurs på 15 hp tror sig vara kunnig är ett stort skämt. Dessutom är du väl knappast kunnig om du fick kämpa för att klara en simpel tenta i juridisk översiktskurs. Självinsikt är inte din starka sida va?

  1. Hej ”jurist”! Du verkar väldigt bitter…, det spelar ingen roll om du är färdigutbildad jurist, för med den där attityden kommer du ändå inte långt!
   Mvh
   Master i psykologi

   1. Dessie

    Score.

  2. Men haha vad är grejen? Vet du överhuvudtaget hur många hp juridik det är i programmet till Fastighetsmäklare? Och ja du är säkerligen mer kunnig om du studerat till jurist haha, jag studerar ju till Fastighetsmäklare? Förstår inte din poäng, vad du vill komma fram till. Vill du ha en klapp på axeln och att jag ska säga duktig, eller vad menas?

 6. MBBS in Kyrgyzstan | MBBS Admission in Kyrgyzstan 2019-20 | Low fees

 7. mbbs in china eligibility, mbbs in china 2019-20, mbbs in china fees, study mbbs in china for indian students, marks required for mbbs in china

 8. There are many benefits to study MBBS in abroad for Indian students. The students from India do not need to give the entrance exams in abroad. The universities in abroad also do not take any kind of donation for admission. The admission procedure in medical universities in abroad countries is comparatively effortless. The fee structure charged by the medical universities in abroad is comparatively very less because of the subsidy provided by the government. Indian students can get the worldwide recognition of the degree given by the medical universities in abroad. The standard of living abroad is very high in comparison to India. Various scholarship programs are provided by the government and medical universities in abroad for hardworking international students.

 9. Thanks for sharing such an informative article.If you’re looking to study abroad?MBBS & MD Abroad Without NEET Expert advice on colleges, courses, fees, and the application process for Overseas Education. Study in Canada, the USA, Europe, and Australia. New Vision Canada is a professional guide and advisor for Study Abroad programs. The firm associates across 20 + countries and over 500 universities.contact us for more details!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *