”Bara sex”, eller?

Ett ämne jag skulle vilja ta upp ikväll är sex. Jag vill bara påpeka att jag tycker att sex är naturligt att prata om, speciellt när vi kan ha så olika synsätt på sex så jag anser att det faktiskt kan vara nyttigt att läsa/höra utifrån andra perspektiv än bara sitt eget.

Jag har kommit i diskussioner om sex med flertal vänner (både tjejer & killar), där 99% utav dem jag pratat med inte riktigt kan sätta sig in i mitt perspektiv om sex. Möjligen hör dom vad jag säger, men dom förstår inte vilket jag är helt fine med eftersom att det kan vara svårt att öppna upp sitt tankesätt för något som redan är så ”betingat på hur det ska vara” – eftersom att alla, förmodar jag, har sedan man blev sexuellt aktiv hittat sitt eget sätt att utföra sin sexualitet.

Det jag har kommit fram till när vi pratat om detta är att – jag inte är lika öppen med sex som de flesta jag pratat med är. Jag har även också ofta fått höra meningar i liknelse med: ”Jag har aldrig träffat någon som har en sådan syn på sex. Du har verkligen en ”grej” för sex, att det är så mycket större än vad det är”

Jag förstår givetvis att jag inte är ensam om att dela dessa tankar kring sex, men som sagt: 99% utav de jag pratat med (killar specifikt) delar inte mitt tankesätt. Så jag vill dela med mig lite om mina känslor och tankar om sex och sedan kanske det finns fler som känner igen sig i det jag skriver? Eller vad vet jag, jag kanske är helt ensam på jorden med att känna som jag gör. Lol. Men ibland kan jag faktiskt känna mig ensam i det och nästan önska lite att jag hade en mer öppen syn på sex. Jag pratade igår om att vissa människor kan vara inskränkta ”generellt” sätt, allmänt. Typ i det ”normala” , jag ska erkänna att jag själv är inskränkt i min verklighet kring sex och jag har förståelse för andras synsätt, men jag kan absolut inte öppna min egen ”spärr” som jag har just gällande sex.

Jag har tidigare berättat för er om att jag är demisexuell, dvs jag kan bli sjukt attraherad och känna attraktion, men sex kommer in först i bilden när jag känner ett starkt känslomässigt band till personen. Detta har blivit ett så stort ”problem” för mig många gånger. Eller problem kanske är i fel bemärkelse, men jag har fått försvara mig så många gånger när sex kommit på tal, eller om jag har börjat dejta en kille och då kan jag fått höra att jag ser ”för stort” på sex. Sedan visserligen tänker jag då bara att den killen inte är rätt för mig om han inte kan förstå att sex för mig är väldigt stort. Men jag på något sätt önskar ändå att fler hade mer förståelse/mer okej med att för vissa, är sex en stor grej – och ja trots att jag är 24 år gammal. En del människor är extremt oreglerade när det kommer till sex och jag lägger inte en särskild vikt vid det – och jag önskar densamma respons i mitt fall. Precis som att de människor som kanske har fler sexpartners inte vill behöva försvara sig eller känna sig dumma för det, vill jag samtidigt inte heller behöva försvara mig. U get my point?

Jag kan helt öppet och ärligt säga såhär, jag är en väldigt sexuell person. Jag älskar att utforska och ja, såklart vill jag ha sex med min partner- mycket! Men har jag inte en partner, så tänker jag inte på sex. Jag har liksom aldrig känt ett sug efter sex, typ ”Nu måste jag hitta någon som jag kan ligga med” som jag vet många gör. Min hjärna kan inte tänka så (om jag är singel då dvs.) även om jag försökt vara mer öppen kring sex. Jag har haft ett ”one night stand” i mitt liv (som var en väldigt bra killkompis) men ja, en person som jag inte hade känslor för och den ångesten som jag kände efteråt var den värsta ångesten jag någonsin upplevt. Sexet gav mig ingenting. Det var helt känslolöst och det var liksom ”bara sex” Jag kunde inte njuta en sekund, det enda jag tänkte på var alla ”fel” som hände, hur obekväm jag var osv osv.. Där och då bestämde jag mig för att aldrig utsätta mig själv för den ångesten igen, jag vill aldrig behöva känna så igen.

”Bara sex” för mig är totalt meningslöst. För mig är sex känsloladdat, passion, energi, ögon som möts och fjärilar i magen. Det associerar jag till sex. För mig är sex 100% bara känslor. Känslor av kärlek som gör mig attraherad till personen, tankar om en fin framtid tillsammans – som gör att jag känner lust. Jag vet inte om det är för att jag är en människa som tänker extremt mycket generellt (Det har jag berättat för er tidigare) vilket gör att jag helt enkelt inte kanske ”kan” släppa ”kontrollen” som jag känner att jag behöver ha om jag är med någon jag inte är kär i. När jag känner kärlek för personen så kan jag leva mig in i nuet och njuta. Vilket jag annars inte kan, som jag skrev ovan: utav tidigare erfarenhet faktiskt fick uppleva att jag inte kan. Sen så kan man säkerligen betinga bort det beteendet, men jag vet inte om jag vill göra det faktiskt. För det är en del av mig, min integritet och jag känner mig bekväm med mitt tankesätt och jag vet inte om jag vill ändra det bara för att andra i samhället ser mer öppet på det. Dock så säger jag inte att det inte kan vara påfrestande, för som jag sa har det tagit mycket energi i mitt liv till att behöva förklara för personen jag dejtar varför vi inte kan ha sex på flera månader (vilket många killar förväntar sig redan i tidigt skede)

Jag vet inte, sjukt komplext allt det här med sex och kärlek. Men det är fascinerande hur vi kan ha så olika syn på det. Finns det någon där ute som känner igen sig i det jag skriver? Berätta gärna ert synsätt på sex (om ni vill)

Tänker jag kanske bara för mycket?

23 kommentarer

 1. Jag tror det är lite av en generationsgrej också. Jag är 10 år äldre än dig och som jag upplever det är det inte lika ovanligt att ”vara som du”. Går man ännu en generation är det nog ännu vanligare. Sex var ”heligare” förr tror jag.

  1. Jag håller med dig där, det har blivit en annan syn på sex idag än vad det var förut. Positivt eller negativt, I don’t know.

 2. Jag pratar väldigt sällan om sex utifrån mig, medans mina kompisar alltid delar med mig av allt, vilket gjort att jag ofta känt mig udda som ändå har min spärr och aldrig delar med mig av det lika öppet som dem i min omgivning..
  Sen tänker jag att alla har olika syn på sex, vissa tycker att de betyder något verkligen och vissa bryr sig inte ett dugg.. och att inte bry sig tror jag är lite ”trendigt” just nu, men jag tror absolut inte du är ensam om hur du tänker men dem som tänker som dig kanske inte alltid vågar stå för det och säga det heller..

 3. Jag känner igen mig så mycket i det du säger, aldrig varit med om någon som tycker precis som jag.
  Vad härligt att höra att det finns fler som jag haha.
  Sex för mig är något man delar med någon man tycker om, jag själv har haft två one night stands i mitt snart 28 åriga liv & det är inte riktigt min grej. Båda killarna kände jag väl och jag har varit intresserad av dom båda tidigare & även dom för mig men efteråt kände jag mig bara tom. Jag förstår inte vad man får ut av att ha sex med en total främling eller ha sex bara för att ha sex. Sex är ju ett sätt att visa att du tycker om någon och vill vara och ha personen på alla sätt & vis. Sex är ju såååååå mycket bättre med en person du tycker om & med en person som även tycker om dig.
  Vill bara än en gång säga att jag tycker det är så skönt att veta att du tänker likadant som jag, att det finns fler som har denna synen på sex & verkligen tummen upp för dig som tar upp ett sådant ämne.

  1. Jag håller med dig, tomheten efteråt känner jag igen så väl. Skönt att höra utifrån andras perspektiv. Do your thing <3

 4. Jag känner igen mig så väl. Brukar alltid få höra att jag är konservativ och att jag är som en gammaltant. Jag är 22år idag och har jag haft en relation i 5år.
  Men innan dess så har jag haft sex med de jag dejtat för att jag känt mig konstig och gjort det för att det ”förväntats” av mig. Men som du beskriver ditt ”one night stand” har det varit exakt för mig… Så mycket ångest efteråt och en känsla av att inte kunna slappna av och bara vara. Det blev mer för att tillfredsställa än att det skulle vara något fint och skönt för båda. Innan jag träffade min sambo så hade jag t.ex ALDRIG kommit. Så blev helt överväldigad när han såg till att det skulle vara skönt för mig med!! …och att han inte stack för att jag hade bestämt mig för att vänta tills jag var mogen för det.

  Tack för att du tar upp det här. Skönt att veta att vi är fler <3

  1. Jaaa, att man är ”pryd” och ”gammeltant” har också fått höra det haha, men handlar ju verkligen inte om det. Bara att man vill vara bekväm.

   Bra att du litar på dig själv och gör det du känner dig bekväm vid, man ska aldrig tvinga fram sex bara för att. Yes håller med <3

 5. ”Jag ska bli mer privat i bloggen” så du skriver istället om dina sexvanor som annars är rätt… privat?

  1. Läs mitt förgående inlägg!

  2. och sedan kan du fortfarande vara privat och lowkey, jag anser att jag är rätt privat. Jag delar med mig av det jag känner mig bekväm med helt enkelt, där bland annat viktiga ämnen som rör mig hjärtat kommer in.

 6. Känner igen mig i varenda ord du skriver Dessie, så fint att du delar med dig av saker man kan känna sig så ensam om. Jag har ingen vän som förstår eller delar mina känslor kring detta.
  Kram

  1. <3

 7. Du är absolut inte ensam, utan jag känner verkligen igen mig på varenda punkt. Jag har alltid varit tjejen som i tjejgänget som inte gillar att snacka sex, medans mina kompisar alltid delar med sig av allt, vilket naturligtvis har gjort att jag vissa gånger har känt mig lite udda eller rent utav utanför.

  Men för mig är sex något intimt i mellan två personer. De är inget jag vill gå omkring och snacka om hur som helst, utan det är något jag egentligen bara vill diskutera och prata om med min partner, och jag har ärligt talat svårt att förstå behovet utav att snacka runt för mycket om de med allt och alla.

  I grund och botten så är jag faktiskt väldigt stolt över mig själv och mitt tankesätt också. Jag menar jag är ju inte den tjejen som gillar att ligga runt, och jag skulle aldrig fixa att vara den tjejen heller. Utan för mig är just känslor så pass viktiga, att det rent utav känns omöjligt att ha sex med någon utan det.

  När jag väl har sex med någon så är det för att jag genuint har känslor för personen i fråga, och det är även otroligt viktigt att personen tillbaka har de för mig också. Har den inte det så märker jag av det väldigt snabbt, vilket gör att även jag backar och låser mig. Just den biten har ställt till det för mig några gånger, då jag märkt av och fått vibbar att personen i fråga som jag genuint har tyckt om, inte har känt samma känslor tillbaka utan rent utav bara har haft önskemål om att få ligga. Då har jag liksom backat och så har personen ifråga ifrågasatt varför jag helt plötsligt inte vill/backar.

  Så jag håller med dig om att det ibland kan vara riktigt påfrestande. Men samtidigt hade jag inte viljat haft det annorlunda heller. Utan för mig är helt enkelt sex symboliserat med känslor och tillit till varandra.

  Ser kanske andra ser det på annat sätt, men det är så det är för mig och det kommer det nog alltid att vara.

  1. Jag håller med dig till 110% . Stå fast vid den du är och gör det som gör dig bekväm helt enkelt. <3 Jag skulle heller inte välja ändra det för då ändrar jag inte det tänket för mig själv, utan för någon annans skull och det är ju inte heller rätt. Do your thing <3

 8. Isabelle

  Jag känner xakt samma sak!
  Sex är nånting fiinth mellan 2 personer som älskar varann, inte nåt man gör me nån random stjärna man träffar på klubben! Folk får givetvis göra precis som dom vill men för mig är d heeelt otänkbart åh ärligt talat oförståeligt hur man kan vilja ha lr ens få ut nåt av sex me vem som helst! Jag kan ibland bli besviken på folk jag tkr om ifall jag får reda på att dom knullar runt.. Man gör som man vill som sagt men d känns så.. Jag vet inte.. Varför vill man ge sin kropp t vem som helst!!

  1. Indeed, håller med dig! Sen ser inte jag det som dåligt eller liknande för en annan väljer att ha sex med någon enkelt sätt. Förståelse för båda världar är drömmen liksom. <3

 9. låter seriöst som att en del personer du dejtat försökt coerce dig till sex, vilket är tvång-> övergrepp. inte ok. viktigt att prata om! alltså. folk får känna hur de vill om sex, vissa gillar att ha sex massor och har genuint ett behov av det och vissa är har inte den sexdriften+nivån av sexuell attraktion alls. och många människors sexlust ändras genom åren beroende på andra faktorer. vårt samhälle är idag väldigt hypersexualiserat och vill absolut förtydliga att jag inte på något sätt vill skamma folk som har mycket sex, MEN jag tror just att normerna som finns kring sex gör att tonåringar har mycket sex ”bara för att” utan att känna efter vad de egentligen vill, just för att vårt samhälle är hypersexualiserat. vill absolut inte att samhället ska bli mer konservativt med promise rings och snack om löften att inte ha sex innan äktenskap. utan att spektrumet för sexual drive/sexual attraction belyses i sexundervisning och att det inte ska finnas en norm-nivå av sexdrift. sexdrift och sexuell attraktion är separata. en kan ha hög sexdrift men ej vilja ligga med någon. då onanerar man. man kan även ha låg sexdrift men varje gång man ÄR sugen vill man helst vara med någon, inte onanera. vill liksom att folk ska få lista ut vad de själva vill utan att refensera till the average/vad som förväntas av en etc. är mest hälsosamt så!

 10. Det är bra att du tar upp det här och dessutom ett intressant ämne. Men du går ”som katten kring het gröt” som beskriver ”fenomenet” bara med ordet ”demisexuell”. Det är ett ord som de flesta har svårt att förstå och känna, litet som motsatsen till ’one-night-stad’. Hur var det tex för dig när du var i Barcelona.
  Det handlar om sambandet mellan fysisk kåthet till platonisk förälskelse och allt däremellan. Sällan passar två ihop så perfekt och då blir det alltid kompromisser. Kan inte du göra kompromisser?
  Och den som inte kan eller vill vänta ett halvår på den perfekta kärleken, hur skall den göra?

  Antingen väntar man på den rätta demisexuella kärleken och hamnar kanske på glasberget.
  Eller anpassar man sig för att få ett praktiskt liv med familj osv.

  Min erfarenhet är att killar skiljer mellan sex och kärlek medan tjejer mixar hopp de två till en konstig deg.

  1. Per du är absurd. Demisexualitet är i mitten mellan allosexualitet och asexualitet. Har inget med kärlek att göra och är separat. Folk ska inte behöva kompromissa i den grad att de måste tvinga fram sex innan de egentligen är sugna för att se till att partnern trivs i förhållandet. Funkar betydligt bättre om en väljer partners som a) har liknande sexlust b) inte tar avsaknad av sexlust som en personlig förolämpning och inte lider av att sexet inte kommer in i bilden direkt och/eller ofta. Är skumt hur du väger mellan familjebildning och sexuell autonomi som att det ena garanterat utesluter det andra? Varför ska man ge upp självbestämmanderätt för att få barn? Varför skulle man ens vilja ha barn med någon man måste krysta fram sex till för att denne ska vara nöjd?

   Män älskar varma hål och kvinnor älskar att ha politiska och faktiska rättigheter.

 11. Jag kom just att tänka på att någon klok människa sagt att,
  ”Mannen älskar kvinnan,
  men kvinnan älskar kärleken.”

 12. Jag känner precis likadant. Du satte verkligen ord på känslor! Så skönt att höra att man inte är ensam om det <3

 13. Isabelle

  Vad skönt och höra att det finns fler som tänker likadant som jag kring sex, har känt mig ganska ensam bland människor i min närhet som gjort och tänkt annorlunda än mig. För mig är sex något som sker i ett förhållande och inte med vem som helst.

 14. Så sjukt bra skrivet! Känner igen mig i allt du skriver!
  Riktigt bra av dig att du väljer och vågar att ta upp detta! <3
  Heja dig!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *