Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen. I samband med detta vill jag få min röst hörd för oss kvinnor, så jag använder den makt jag har via sociala medier att få den rösten hörd. Jag väljer att dela med mig av en tidningsartikel från när jag för första gången valde att prata om den fysiska & psykiska misshandel jag fick uppleva vid 15års ålder av en 10 år äldre man. Det tog mig tio år att våga prata om det, acceptera det som hänt men framförallt 10 år av läkning. Det uppmärksammades i tidningar och i samband med detta valde jag att försöka få fler kvinnor att våga få sin röst hörd, våga ta hjälp. Jag fick massvis med mail från utsatta kvinnor som berättade om deras situation. Som vågade ta steget mot en anmälan. Men än är vi inte där. Därför väljer jag på denna dag att inte skämmas för det som hände mig, jag väljer att ännu en gång ta vara på min röst och få den hörd.

Idag skrev även en man på sin Facebook ”är det idag man INTE får slå sin kvinna? Haha” och skämtade bort kvinnofridskränkning som om det vore ingenting.

Vi kvinnor, män, barn, icke binära bör lyftas varje dag. Ja. Men, den här dagen är extra viktig för mig. För alla kvinnor. Inte främst bara för att lyfta oss kvinnor, men också för att belysa de samhällsproblem som fortfarande ligger kvar i vårt samhälle.

Samhällsproblem som kvinnofridskränkning där psykisk och fysisk våld har blivit en vardag. Våldtäktsoffer. Sexuella trakasserier.

Jag blev så arg när jag såg att man kan skämta bort något som skapat sådana inre sår hos en annan människa, som om om det vore ingenting. Strukturen i vårt samhälle har gjort att vi kvinnor som drabbas blir bemötta som om det vore ingenting. Det leder till att vi inte vågar säga ifrån, sätta stopp, polisanmäla eller våga ta hjälp. Det leder till psykisk ohälsa, depression, i värsta fall självmord. Eller att vi blir mördade av vår gärningsman, för vi orkade helt enkelt inte ta ännu en fight för att bevisa för resterande att vi faktiskt blivit ett offer.

Man vågar inte, man orkar inte. Ingen kommer ändå förstå, folk kommer ändå se det som att ”det var nog inte så stor grej, hon överdriver” man orkar inte ta ännu en fight, speciellt inte inom det juridiska för att det finns en stor risk att det rivs upp mer flashbacks, trauma och inre sår i själen – och det slutar med att man står där ensam kvar ändå. Men att alla vet, hur man försökte. Tankar går hos människor – Hon ljög säker. Hon överdrev. Där står man ensam och ser ut som en clown för samhället. Det blev inte bättre, bara värre.

Det här är stora problem som existerar. Främst vilken syn vissa män har på kvinnor. Att en del män tror att det är okej att lägga handen på en kvinna. Att ett nej inte är ett ja. Att män tror att våra kroppar tillhör dom. Att folk skämtar bort det som att det vore ingenting. Att kvinnor inte får det rätta stödet och hjälpen till att våga lyfta sin röst. Att lagen inte är tillräcklig, att straffen inte är tillräckligt höga, att våra domstolar inte tror på oss.

Vi behöver fler resurser inom de organisationer som finns för att hjälpa utsatta kvinnor främst. Hur utökar vi de resurser som finns? Satsa mer pengar. Om vi får röst hörd och blir tagna på allvar kan vi TILLSAMMANS stå emot våld, våldtäkt, sexuella trakasserier, kvinnofridskränkning m.m. Möjligen kanske fler vågar anmäla, vilket tyvärr oftast inte är en självklarhet. Vi missar statistik som kan vara otroligt viktig för att kunna bekämpa den här formen av problematik.. I vissa fall vågar kvinnan anmäla, men tyvärr försent när bevisen inte är tillräckliga eftersom att det kanske ej finns dokumenterat då. Vi behöver helt enkelt mer stöd och förståelse, att veta att man kan våga prata om det här. Det kommer att skapa en stor skillnad både rent formellt i samhället men även juridiskt. Kanske höjs straffskalan på dessa brottmål, kanske får vi det stöd från polis, advokater och kvinnojouren som gör att vi kan våga och ta fram allt som krävs också för att mannen ska bli straffad.

Sverige idag är inte där. Jag skämdes så mycket att prata om det som hände mig, jag fick inte det stöd som krävdes vilket i sin tur ledde till – ingenting. Förutom att jag stod där, ensam, delad på tiotusentals delar.

Det finns tyvärr en större mörk historia om ett annat rättsfall jag blev involverad i. Där jag blev drabbad ännu en gång. Ett offer för en man. Ett offer för hur Sveriges rättssystem svek mig, men det kommer jag att ta en annan gång för just nu är jag inte själv där än att ta itu med det offentligt.

Jag är så djupt ledsen i min själ att det fortfarande är såhär. Det kanske inte är något man belyser extra i vardagen, men när man går/gått igenom något sådant här själv så ser man tydligt vilka brister det fortfarande finns.

Så snälla, kan vi ta den här dagen tillvara och inte skämta bort något som är så otroligt otroligt viktigt, kan vi ta den här dagen tillvara och upplysa samhällsproblematiken lite extra och möjligen, möjligen kanske i framtiden så slipper det vara såhär.

#standtallactingsmall #girlpower #Tillsammans #Aldrigensam

Om du  blivit utsatt, eller känner någon som blivit utsatt för antingen våld, sexuella trakasserier, hot, våldtäkt m.m måste ni våga prata om det. Våga ta hjälp, alternativt om det inte gäller dig själv utan en nära – finns där som stöd och hjälp din nära att komma loss/våga anmäla. Man ser inte själv ljuset i tunneln när man står där (Jag vet) men allting kan bli bättre. Om det är akut ring 112. Men annars finns en hel del annat som också kan vara viktigt att tänka på, samt olika organisationer som du kan vända dig till. Jag vet att det känns hopplöst ibland, och även om vi inte är där ännu så är det värt att försöka ta det rättsligt, i vissa fall vinner vi. Det är viktigt att du pratar med någon också. Det kan vara en vän, psykolog, kvinnojouren etc.. Det finns trots allt hjälp att få. Ni får jättegärna kontakta mig, blogg.desiree@gmail.com om ni inte vet vart du kan vända dig eller behöver stöd. ♥ Jag vill även tillägga att du är ALDRIG ENSAM, även om det känns så. Du är inte ensam, vi står med dig tillsammans.

jag inhämtade lite information från http://www.valdmotnara.se som kan vara viktigt för dig som blivit utsatt att tänka på samt vart du kan vända dig om du blivit utsatt. ♥ Det är länkar så det är bara att klicka in på dom för att komma till de olika hjälporganisationerna.

För dagbok. Anteckna var och när du blir kränkt, hotad eller slagen, liksom hur och var på kroppen du blir slagen. Då har du något att gå tillbaka till och kan lättare komma ihåg vad som hänt.

Anförtro dig åt vänner eller någon annan du kan lita på, berätta om din situation. Då kan de stödja det du säger i en eventuell rättegång.

Dokumentera skadorna. Skriv upp och försök fotografera skadorna själv. Vid läkarbesök ska du kräva att läkaren tar fotografier. Även om du inte gör något åt situationen direkt så finns bilderna kvar den dag du eventuellt vill göra en anmälan.

Tvätta inte kläder du haft på dig i samband med misshandel eller sexuella övergrepp.

Spara hot du får på telefonsvararen, via e-post eller sms. Sänd dem vidare till vänner som kan lagra dem.

Gör en polisanmälan. Våld i nära relation är ett brott! Det är viktigt att polisanmäla misshandeln, både för din egen skull och för att din partner eller din föräldrer, om du är barn, ska inse att det är en kriminell handling. Läs mer på polisens informationssida om brott i nära relation; Kom till oss.

Kvinnofridslinjen ring 020-50 50 50

Jourhavande medmänniska ring 08-702 16 80 (varje natt från 21.00-06.00)

ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund

RFSL, brottsofferjour

Riksorganisationen mot sexuella övergrepp (HOPP)

Somaya för kvinnor och tjejer med utländsk bakgrund

Terrafem har flera språk för kvinnor med utländsk härkomst

Hjälplinjen för kris- och stödsamtal ring 020-22 00 20 (öppet 13.00-22.00)

Dinarättigheter.se

Här finns olika exempel på Psykisk våld. Känner du igen dig? Våga prata, våga ta hjälp. Om vi pratar om det mer, informerar varandra och visar att vi står tillsammans kanske vi kan komma längre i samhället. Rädda fler. ♥

Den här låten delar jag också. Den har varit betydelsefull för mig i mitt läkande. ♥

3 kommentarer

  1. Bra inlägg!

  2. Så bra och viktigt, oftast ”orkar” jag inte tänka på allt jag och andra kvinnor får stå ut med just för att vi är kvinnor men de är så himla viktigt att vi hjälper varandra.

  3. Ett väldigt viktigt inlägg! Jag är rädd för hur utvecklingen ser ut just nu. Det verkar mer ok på nåt vis att göra sådana idiotiska skämt, som det du nämner. Och om man säger ifrån så är man ”pk” eller ”humorlös”. Helt sjukt!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *