Känner mig så förtvivlad?

Heeejsan. Egentligen borde jag ju inte sitta och skriva det här, men jag har sån oerhörd ångest i min kropp att jag inte vet vad jag ska ta mig till?? Vill inte prata om det heller till familj/vänner, för det känns som att jag målar ”fan” på väggen innan saker och ting verkligen hänt, men samtidigt så har jag som så en ångest så jag måste få skriva av mig och hoppas att man kanske kan byta erfarenheter med någon annan där ute? Vill bara få ihop det i mitt huvud, vilket jag inte får nu. Som ni säkert vet är jag ju ett form av kontrollfreak också så att inte ha exakt information i nuläget gör mig galen. Liksom ovissheten.

Ni vet ju att jag gjorde cellprov för ett tag sen, vad kan det ha vart – ett halvår sen? Där visade det sig iallafall att jag hade cellförändringar grad 3, vilket jag delade med mig om här. Jag skulle ju opereras då i februari, men den operationen ringde dom samma dag och sköt fram istället. Jättekonstigt, men så blev det. Sen så nu för någon månad sedan bad dom mig komma tillbaka till kliniken för att ta nya prover, då vi hällde ättika där, knipsade bort lite osv.

Jag har inväntat mina provsvar men fortfarande inte hört något. Sen så igår av en slump så såg jag min journal, som jag har rätt till att göra. Där ser jag att ett provsvar från labbet har kommit, (jag inväntar två st provsvar.) på det provsvaret så stod det höggradig intraepitelial något.. vilket då enligt googlingar betyder det som vi redan vet, dvs CIN 3 alltså grövsta graden cellförändringar. Däremot så står det också i journalen att jag ska cancer anmälas?? Varför då? Jag har väl inte cancer, eller?

Ringde genast upp min läkare på kliniken och hon sa inte så mycket än att jag inte behövde oroa mig nu för stunden och att vi inväntar provsvar från det andra provet, som jag antar är ganska avgörande när det kommer till cellförändringar vs cancer. Jag skulle egentligen inte ha sett min journal ännu heller och skulle verkligen inte sitta och googla och oroa mig, sa dom. Men det är ju lätt att inte göra det, eller??

Jag känner mig bara så förtvivlad? Jag vill ha raka svar, oavsett om det inte är positivt. Har googlat massor om just det här och fattar liksom ingenting. Som jag förstår det så har dom hittat cancerceller, men betyder det att det fortfarande är cellförändringar eller är det cancer nu vi pratar om? Vad är cancerceller och vad är skillnaden på de och cancer? Och blir alla med cellförändringar i grad 3 anmälda till cancer registret? Är cellförändringar cancerceller för alla? Som jag förstått är det registret för att föra statistik inom cancerforskning, men cellförändringar är ju inte cancer, ju? Är så himla förvirrad. Vad är liksom nästa steg? vad gör jag om dom säger att jag har cancer? Och den här väntan på ett provsvar om jag har cancer eller inte när mina andra prover inte ser bra ut är ju en så jävla äcklig känsla.

Har ni någon aning om mina frågor här ovan, vet ni varför man anmäls till det registret? Är cancerceller cancer, eller är det som cellförändringar? Ni som haft CIN 3, blev ni också anmälda i registret? Någon här med lite svar? Får ju inget ordentligt svar känner jag från någon. Alla säger ju bara, ”oroa dig inte, det kanske inte är något än” nehe??? Det är svårt att inte vara orolig, dessutom när man inte får tillräckligt med info! Vill bara veta att allt är ”okej” och att detta är vanliga rutiner så jag kan andas ut igen! För just nu snurrar tankarna till alla möjliga scenarion och det är ju omöjligt att försöka att inte tänka på det. Känner mig så överdriven här som känner mig helt förstörd över det här?? Har gråtit typ tjugo tusen gånger sen jag såg min journal, men vafan gör man liksom.

Oklar bild till inlägget, men här var en väldigt happy period i mitt liv så den får vara med så jag får lite good vibes!

20 kommentarer

 1. Kan inte föreställa mig din oro, och tyvärr kan jag inte bidra med några svar heller. Men jag hejar på dig, och hoppas allt går väl och att de provsvar som dyker upp visar på bra tecken.

  Kram Sanna

  1. Tack ❤️

 2. Jag var med precis om samma sak som du och deusstom såg jag i min journal att det hade satt diagnoser som innefattade både ”olokaliserad cancer och malign tumör”, (jag jobbar som medicinsk sekreterare så har förmodligen mer koll på diagnoskoder och dess innebörd än andra). Blev rasande när jag såg detta och ringde upp min läkare och fick precis som du till svar att jag inte skulle ha råkat se min journal typ och att det sista svaret inte hade kommit och att en diagnoskod är ju bara en kod som man sätter… fick efter några veckor besked om att allting faktiskt såg bra ut på de andra proverna också, det har dock kommit tillbaka nu.. Det här med att anmäla till cancerregistret behöver inte betyda att det är 100% cancer utan det görs även när en tumör har hittats av något slag och man får inte göra en anmälan innan diagnosen är helt satt. Det enda du kan göra nu är nog att bara försöka ta det lugnt, inte intala dig det värsta och vänta och se. Det kommer säkert gå bra och livmoderhalscancer är ju en cancer som utvecklas väldigt sakta, vilket betyder att du kommer hinna få all den vård som krävs (om det mot all förmodan skulle visa sig vara något farligt). Hoppas allt går jättebra nu och tänk positivt. Förlåt om min kommentar var rörig 😘

  1. Hejsan, tack för att du skrev det här. Det kändes på något sätt lugnare, att dom kan skriva något som en kod men att de inte behöver betyda det. Gick allt bra för dig?

   Ska försöka tänka så, tack❤️

 3. Fyyy.. Förstår din ångest, jag hade reagerat precis som du förmodligen!
  Jag har tyvärr inte något svar på dina frågor.. Men jag önskar dig all lycka till!! Hoppas hoppas allt löser sig. Kram

 4. Fick CIN3-4 på tre tester innan de opererade! Var NÅGOT arg och ifrågasättande… då läste jag också min journal där de hade skrivit nått med ”cancer in situ” (eller något sånt). Förstår din skräck. Man vill inte ha cancer skrivet överhuvudtaget i sin journal! ”Cancer in situ” betyder tydligen ”inte cancer” 😅. Men iallafall. Jag förstår dig precis. Allt ha gått bra för mig, biten de tog vid operationen hade inga cellförändringar alls och efterkontrollen 6 mån senare visade inte eller något alls! Jag vet att de kanske inte lugnar dig men så var de för mig iallafall ☺️.

 5. Tyvärr men det är cancer.

  1. Källa på det? Gissar att det är någon som vill utnyttja situationen för att trycka till Dessie. Så sjukt osmakligt att göra det i denna situation? Undrar vem detta är. Tänker inte säga något mer än att det är äckligt. Lyssna på de som ger bakgrund och källa till det de skriver istället Dessie, och oroa dig inte! Kämpa på! Kram!

 6. Hej Désirée.
  Jag har fått exakt samma besked som du, för 1,5 år sedan. Det som sker vid CIN3 är att det finns en risk att cellförändringarna kan utvecklas till cancer på 5 eller kanske 10 års sikt. Alltså långt fram i tiden. Därför görs för säkerhets skull ett liiiiitet ingrepp där någon millimeter av livmodertappen skärs bort utan att du känner det. Det går på några minuter och känns knappt. Sedan läker det på några veckor. Det är inget farligt och en säkerhetsåtgärd som görs i fötebyggande syfte, inte för att du har cancer.
  Det tråkiga i detta läge är att informationen kring allt detta är så dåligt att man får oroa sig så mycket helt i onödan. Det gjorde nämligen jag också. Men jag vill åter igen säga- i värsta fall kommer du att få göra ett förebyggande litet ingrepp i en gynstol. I bästa fall har förändringarna gått tillbaka sedan sist, vilket också kan hända. Då behöver du inte göra något alls 🙂
  Jag är helt säker på att du är fri från cancer, bara olyckligt långdraget det där.
  Det är bara att höra av dig så kan jag berätta och förklara mer om du behöver det. Du förtjänar inte känna den sortens oro som du gör just nu.
  Kram!

 7. Helene torsgården hade allvarliga cellförändringar (och opererades) för nått år sen. Hon gjorde videos om det på sin Youtubekanal. Bara ett tips 🙂

 8. Hej Dessie.
  När jag var gravid med min son så fick jag reda på att hag hade grova cellförändringar grad 3. Paniken och oron var olidlig. Sen vill dom helst inte operera när man är gravid, om cellförändringarna håller sig i schack dvs, vilket mina gjorde under graviditeten. Men efter graviditeten så väntade dom 2 månade mer än vad dom skulle med OP, och jag hann utveckla cancer. Förändringarna hade gått 4 millimeter för långt upp. Allt har gått bra för mig, eftersom det upptäcktes så tidigt och allt som behövde göras var att ta en större del av livmoderhalsen än vad som först var tänkt. Jag har lite, lite kvar av tappen, det innebär att jag i framtiden med nästa barn kommer ha en riskgraviditet med risk för att föda förtidigt. MEN, jag kan bli gravid. Huvudsaken!

  Det jag vill ha sagt med detta är – oroa dig inte för mycket i onödan. OMÖJLIGT, jag vet, men försök. Oavsett så har detta upptäckts och allt kommer ske i god tid. Nu tror jag inte att ditt kommer utvecklas till cancer, det är väldigt sällsynt att det gör det om läkarna väl har upptäckt cellförändringar. Men ligg på och tjata på din läkare för snabba puckar, det har du allt rätt i världen till. Ring och tjata och ha dig hur mycket du vill. Det är ingen skitsak det handlar om.

  Ang att hamna i cancerregistret så gör alla mes grad 3 det. För cellförändringar grad 3 är första steget till cancer (men sällan att det utvecklas till just det som sagt) och därav klassar läkare det som cancer. Inget register du behöver lägga en extra tanke på, det är bara i positiv bemärkning som ditt namn hamnar där, då kommer dom ha koll på dig.

  Lycka till! Och är det något du undrar eller oroar dig över, släng iväg ett mail till mig. Min resa har varit händelserik inom detta ämne.

  Lisa.nilssson@live.com

 9. Hej! Jag är också en av alla som har det där problemet med cellförändringar. Har varit på mitt 3 besök (igår) sen den 7e mars och igår kom dom fram till att inom 2 månader så ska jag göra ett så kallat ”CON” ingrepp – ingreppet innebär att dom ”opererar”/skär bort yttersta lagret på livmodertappen – alltså där alla förändringar sätter sig. Det gör man med lokalbedövning 🙂 sedan när det har läkt så gör man ett återbesök för att se så allt är bra. Iom CON ingreppet så börjar man liksom om ifrån 0 – alltså man blir helt av med cellförändringarna. Sedan beroende på vad provsvaren på det dom tar bort på ingreppet ger så får man komma tillbaka på återbesök antingen 1 gång per år som innan eller som vanligt var 3e år. Detta innebär ju tyvärr inte att man blir av med förändringarna för alltid men man blir av med dom under en lång stund och man slipper täta kontroller. Det förhindrar inte på något sätt om man skulle vilja få fler barn och det stör inte ”samlivet”. Kram på dig!

 10. Jag är också en av alla som fick cellförändringar av den högre graden för snart 2 år sedan. Tog då bort det via någon form av utsug har jag för mig. Det finns nog olika metoder men jag fick väldigt ont i början, antagligen att bedövningen inte börjat verka för sen kände jag ingenting. Idag är jag fri från cellförändringar trotts att det visade sig att jag hade lätta förändringar kvar efter operationen. Men kommer gå oftare på återbesök för att hålla koll de närmsta åren. Och sen börja gå på normala kontroller. Jag hade tyvärr oturen med komplikationer efteråt och det känns ju verkligen inte som att man får något gehör alls för att man känner sig orolig.

  Men jag håller med om att det inte sägs så mycket om vad som kan hända eller vad det egentligen innebär. Och att man går runt och oroar sig mycket i början.

 11. Hej, Cancerceller är något man har i kroppen permanent. Det är därför man skall äta antioxidanter (frukt & grönt (ju färggladare desto bättre, Kaffe är dessutom mycket rikt på antioxidanter, hittade en länk https://www.mabra.com/knack-fargkoden-och-ma-battre/ ). Socker sägs också göda cancerceller.
  Nu hoppas jag ju innerligt att du inte är drabbad av något allvarligt men förstår till fullt din oro. Håller tummarna för att det inte är något alls. Kram/ Johanna

  1. Men det är ju inte sant. Cancerceller uppstår när celler plötsligt börjar växa i ett mönster de inte ska göra, och förökar sig mer än de ska. Det kan man knappast ha latent i kroppen. Antioxidanter motverkar inte cancer, färgglad mat knäcker inga cancerkoder. Må bra är definitivt inte en medicinsk tidsskrift man ska lita på i medicinska omdömen. Om du kan bevisa att du har rätt borde du få nobelpris……

 12. Hejsan!
  Jag förstår din oro och ångesten den medför. Jag befinner mig i en liknande situation och känner samma oro, ångest och rädsla inför framtiden som du just nu, även om mina cellförändringar inte hunnit bli lika allvarliga. Dels tycker jag det pratas alldeles för lite om cellförändringar, men också om hur 97% av cellförändringarna faktiskt uppkommer. Tycker det är jättebra att du tar upp det här ämnet då vi faktiskt är många som lever med detta och informationen som ges är knapphändig! Nu blir det ett långt inlägg här, men jag hoppas du orkar läsa, även om det mest är information i början 🙂

  Iaf så vet jag inte hur det fungerar i ditt landsting, men där jag bor så när det kommer till journaltjänster så kan man välja om man vill se journalanteckningar äldre än 14 dagar, eller om man vill se anteckningarna som gjorts även de senaste 14 dagarna, just för att de kan vara anteckningar som läkaren ännu inte hunnit informera en om.

  Jag fick ett brev hem om att jag har lätta cellförändringar (tack o lov) samt att provet innehöll HPV. Visste inget om HPV överhuvudtaget så jag googlade massor och gjorde sedan som du, kollade min journal online och fick då veta mer än vad läkaren valt att informera om i brevet jag fick. Där stor det att jag har ASCUS (lätta cellförändringar) samt HPV av annan högrisktyp än 16 eller 18. Men inget om vilket/vilka nummer jag har. Men ett högrisk-hpv iaf.

  I 97% av fallen beror cellförändringar just på ett HPV-virus. HPV är väldigt vanligt och de flesta människor får viruset någon gång i livet. En del får de ofarliga varianterna medan andra får högrisk-typerna. Det finns ca 200 olika varianter av HPV-virus (olika uppgifter, men många iaf) och vissa av dessa ger hand- eller fotvårtor, andra ger Kondylom och vissa ger just cellförändringar. Vissa av de HPV-virus som ger cellförändringar är s k högrisk-HPV, och är de varianterna som på längre sikt KAN ge cancer. HPV 16 och 18 är de högrisk-HPV som förekommer i 70% av fallen där livmoderhalscancer konstaterats.

  HPV smittar genom att hud och slemhinnor kommer i kontakt med varann. Det finns inget botemedel mot HPV, utan enda sättet att bli av med det är genom kroppens egna immunförsvar. HPV läker ut spontant i 90% av fallen och det tar olika lång tid för olika människor att läka ut infektionen. HPV 16 och 18 tar längre tid att läka ut, har läst ca 2 år från smittotillfället medan HPV 61 och 73 tar ca 1 år. Andra HPV-typer tar några månader upp till något år att läka ut. Vissa (få) människor lyckas inte läka ut sitt HPV under flera år, t ex pga nedsatt immunförsvar och då klassas infektionen som kronisk. Det sägs att kvinnor som röker har svårare att läka ut infektionen. Unga kvinnor erbjuds Gardasil-vaccinet som ska skydda mot just HPV 16 och 18 som sägs vara de ”värsta” varianterna, samt mot nr 6 och 11, som ger Kondylom.

  Har förstått att många landsting inte testar HPV på kvinnor under 30 år trots cellförändringar, pga det är så vanligt och att de flesta läker ut infektionen (och cellförändringarna) av sig själva. Har också läst att många kvinnor läker ut HPV-infektionen efter de gjort en konisering, då koniseringen sätter igång det lokala immunförsvaret ”där nere” och då blir det lättare för kroppen att göra sig av med viruset. Vissa säger att om man har haft viruset och lyckats göra sig av med det så är man immun mot just den HPV-typen sen, medan andra påstår att viruset kan bollas fram och tillbaka i en parrelation, men att båda parterna tids nog brukar lyckas göra sig av med det. Så det där låter jag vara osagt..

  Men i alla fall så har jag läst om många tjejer som precis som du haft CIN3 samt att dom haft HPV-virus av högrisk-typ, men som nu är helt friska efter de gjort koniseringen. Alla cellförändringar försvann och vid ett senare test visade det sig att HPV-viruset också läkt ut hos dom. Så jag tror att du kan vara lugn, speciellt nu när du gjort ingreppet också! Det är trots allt väldigt få som utvecklar livmoderhalscancer och ännu färre som faktiskt dör av det, så det kommer gå bra för dig, det är jag säker på! Nu är du dessutom under ”observation” så då görs de åtgärder som behövs i god tid, innan det utvecklas till något allvarligare. Jag håller tummarna för dig och hoppas att du vill uppdatera oss om läget framöver, då vi är många som delar din tuffa resa.

  Ta hand om dig! Stor kram ❤

 13. Jag hade CIN3/CIS och opererade bort de under narkos i höstas. Återkontrollen visade att de tagit bort allt. Var glad att vi har så bra sjukvård i Sverige och att du nu är ”inne i systemet”, så länge du går på kontroller behöver du inte oroa dig! Jag var livrädd i början för jag visste inte heller någonting om det, men nu tänker jag typ aldrig någonsin på det även fast det knappt var 1 år sen. Kanske för att jag också fått veta att jag har en livmodermissbildning som är betydligt värre men 😂🙈 Ingen idé att gå runt och oroa sig tänker jag. Det som sker det sker!

 14. Men fy, förstår att d måste va jättejobbigt 😟har inget bra svar att kma me helr men håller tummarna för dig åh jag hoppas åh tror att d går så bra d kan! Vet bara att d är dumt att oroa sig i onödan (lättare sagt än gjort, jag vet) Kramar❤️

 15. Jag måste skriva om min historia med cellförändringar åxå, väntar just nu på att bli koniserad för grad 3 i förändingar (nästa tisdag:/) Men
  förmig började det hela med att i November -17 fått svar på att mitt cellprov inte innehöll tillräckligt med celler så jag skulle göra om testet… så lång väntan på allt, och i februari fick jag ÄNTLIGEN en ny tid,,, visade grad 2 i förändringar då, med HPV 16,,, väntan till 29/5 för koloskopi och vävnadsprov…De tog 4 bitar från tappen.. och såg ett fält som såg annorlunda ut än de andra… men sa att detta får biopsin ge svar på.. vääntan igen… 4 veckor,.. svaret blev grad 3 i förändringar med hpv 16 och bitarna som tagits visade inga förändringar! Hur går det ihop lixom, fick känslan av att läkaren ”inte visste nått” kanske hänt nått med mina biopsibitar påvägen! Nu har jag iallafall fått tid för koniserig. Från november till nu, det är jäkligt långtid för att få fram ett svar kan jag tycka.. Dock är de ju inte slut än då de som opereras bort ska skickas på analys.. Känner mig så trött, fått svullna ben ont i lungorna och magen..är så nervös för att jag redan har cancer iomed hur jag mår..
  Med denna väntan på sjukvården hinner man ju avlida innan nått görs känns de som!

 16. Alla med CIN 3 canceranmäls. Så just dom orden behöver du inte oroa dig över, det betyder inte att du har cancer ❤️

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *