Tänk vad vi kvinnor får uppleva!

… Inte nog med att vi generellt ska blöda från våra underliv en gång i månaden så ska vi såklart också ha så h*lvetes ont också! En vecka i månaden är jag ungefär ”symptom fri” från min mens. Men hela tre veckor i månaden så har jag besvär pga den. En vecka innan mens så får jag ont i magen till och från, speciellt under ägglossning då det bokstavligen rycker i min livmoder. Sen mitt humör som växlar från superkänslig, ledsen till glad och lätt irriterad ska vi inte ens prata om.. Och under själva menstruationen då, ibland kan det vara nästan symptomfritt och då ska man vara glad. Jag menar då givetvis att jag självklart har lite ont i magen och ryggen, men till skillnad från vissa andra månader då jag istället har så ont i ryggen, ljumsken och hela magen att jag gråter och är så nära att kräkas av smärta.. Samt illamående och svettningar så är det ganska symptomfritt..

Dom här tre senaste dagarna har jag lidit av en sån fruktansvärd mensvärk, det är helt sinnessjukt. Idag kunde jag inte ens gå upp ur sängen pga smärtorna. Hela partiet runt magen och ryggen bara värker, det känns som om någon är inuti min mage och verkligen rycker i varenda organ jag har där. Och igår på jobbet runt lunch så fick jag så fruktansvärt ont att jag tillslut började gråta. Jag började alltså gråta för att mina menssmärtor är så onda. Liksom varför ska vi behöva genomlida det här? Kalla mig svag eller vad som helst, men jag är så fruktansvärt trött på det här – så idag ska jag försöka ta mig till vårdcentralen, som visserligen ligger rätt nära mig men med dom här smärtorna så känns det orimligt långt. Jag ska iallafall ta tag i den här värken och se vad det bästa är för mig. Kanske är det min hormonspiral som gör att jag lider extra mycket? Vad vet jag, men idag ska jag iallafall sätta stopp för det här och förhoppningsvis få någon medicin utskrivet som man kan ta precis innan man känner att mensvärken börjar smyga sig på – för det är inte ofta som Alvedon + Ipren hjälper.

Eftersom att jag just nu också ligger i min säng och har fruktansvärt ont, och ska inte till läkaren förens vid 15:00 så kanske ni kan komma med lite tips vad jag kan göra? Jag har som sagt tagit Ipren + Alvedon, jag har en varm ärtpåse runt magen som hjälper någorlunda men inte alls mycket egentligen.. Jag har försökt gå runt här hemma (det brukar hjälpa ibland) och legat med benen uppe i sängen.. Vad mer kan man göra? Just nu är jag så tacksam över alla tips jag kan få. ♥

66 kommentarer

 1. Anna AHJ

  Kan bara säga att jag känner igen mig. Själv brukar jag ”knarka” Ipren i flera dagar när jag har mens, för jag orkar inte må så där längre. Jag menar att jag tar betydligt mer än vad förpackningen anger. Brukar få ta minst en tablett var fjärde timme dygnet runt, ibland två tabletter efter varandra om den första inte hjälper. Jag har inte fått hjälp av sjukvården. Fick Citodon utskrivet, men det enda som hände när jag tar dem är att det känns som att golvet gungar under fötterna och det ser ut som att väggarna rör sig. 🙁

  1. Alltså fy, känner med dig. Jag hoppas att dom kan hjälpa mig nu, ska säga att jag inte vill ha Citodon om det är så, vad läskigt! Tack för att du delade med dig!❤️

   1. Jag har endometrios, kanske du också? Kontakta kvinnokliniken på ditt närmsta sjukhus och be att få en tid för bedömning.
    Har du endometrios ska du inte blöda varje månad då det gör endometriosen värre.
    Den smärta du beskriver låter verkligen som endometrios och viktigt är att få en diagnos och sedan behandling. Den bästa behandlingen är att bli blödningsfri, antingen med ppiller eller spiral. Jag hade hormonspiral i många år,och det hjälpte mig mycket!
    Alla mediciner fungerar olika på många, tänker inte ge dig några råd om vad du ska ta, förutom att inte överskrida den mängd man ska ta.
    Ring kvinnokliniken nu i morgon och beskriv dina besvär och att du vill bli utredd för endometrios. Man måste ibland stå på sig och vara bestämd. Att ha så stora bekymmer med värk att inte Alvedon och ipren hjälper och vara fri från bekymmer en vecka, det är inte ok. Stor kram ❤

 2. Jag har exakt likadana problem, sen tipsade en vän mig om naproxen och det fungerar helt underbart. Finns receptfritt på Apoteket! Hoppas det blir bättre ?

  1. Ooh, ska absolut testa. Tack, just nu är jag Såå redo att testa allt. Mvh dör här hemma ?

 3. Isabelle

  Tipsar både dig åh er andra som har kommenterat , har ni kollat upp så ni inte lider av endometrios ? För då finns d juh hjälp att få ! Jag hade överjävlig mensvärk åh blödde massor men är nu helt symtomfri 🙂 såklart är d inte lika för alla men d kan juh absolut va värt att kolla upp ! Lycka till 🙂

 4. Hej!

  Jag har också svåra smärtor innan/under/efter mens. Det har blivit värre efter jag satte in hormonspiral och funderar verkligen på om det kan va den som spökar. Värt att kolla upp kanske?

  Sen håller jag med Amina. Jag har en väninna som är farmaceut och hon sa Naproxen som smärtstillande vid mensvärk. Det funkar bättre än Ipren och Alvedon för mig!

  Hoppas du får hjälp! Är så hemskt tråkigt att må så dåligt på grund av något så naturligt som mens.

  1. Ja mina med, jag vet inte om det har med spiralen att göra eller efter att jag fött barn? Det blev iallafall värre efter det. Ska absolut testa, tack så mycket. Ja det är hemskt vad vi kvinnor ska få stå ut med myvket saker alltså. ❤️?

 5. Josefine

  Jag har likadana smärtor som du, har själv prövat mig fram till Naproxen som finns receptfritt på Apoteket. Bäst effekt får det för mig om jag börjar äta redan innan smärtorna kommer och aldrig låter tabletterna gå ur kroppen under de värsta dagarna. Alltså att fylla på när du känner att effekten börjar avta.
  Jag fick av en slump veta när jag skulle operera bort en cysta att jag har svår endometrios. Det behöver inte du ha men det kan vara klokt att lyfta frågan till en gynekolog i alla fall för att utesluta det. Det är väldigt vanligt men ”svårt” att få diagnos eftersom symptom är så spridda. Men testa iaf Naproxen! Alvedon och Ipren biter inte det minsta för mig 🙂
  P.s. Såg att någon skrev att Citodon var läskigt. Det är högst inviduellt men jag har aldrig märkt det. Däremot funkar det väldigt bra mot menssmärtor. Men tror inte man får det utskrivet för någon längre period. Effekten avtar nämligen när man blir för van vid substansen.

 6. Om ipren inte hjälper mot menssmärtor har man med stor slh endometrios.

 7. Nu är jag visserligen man, men Voltaren eller motsvarande läkemedel som finns att köpa på Apoteket har alltid hjälpt mig oerhört mycket bättre vid smärta än Ipren eller Alvedon. Give it a try!

  1. Men stick, varför ens tips kvinnor om sånt här när du har låg kunskap och ingen erfarenhet av hur det känns? Mensvärk liknar inte annan värk, varsågod för infon du behöver ej tacka.

   1. Diklofenak som finns i Voltaren kan hjälpa. Det är väl det som finns i Eeze som är mot migrän? Bra tips!

   2. Men varför vara otrevlig? Han kommer ju bara med tips på sånt som är bättre än Ipren och Alvedon. Inte som att han är dryg eller något ju?

    Och visst, mensvärk gör ont på ett annat sätt än huvudvärk men det är fortfarande en värk. Och om Ipren hjälper för vissa varför skulle då inte Voltaren kunna hjälpa för andra? Vad som hjälper för vem och vad olika människor upplever för menssmärtor är ju väldigt individuellt så ingens tips är mer relevant än någon annans!

    Jag har kunnat stoppa migrän med hjälp av Diklofenak genom att ta en tablett när jag känner på mig att det kommer bli ett helvete och vet flera som blir hjälpta av Voltaren och Eeze mot både migrän och mensvärk. Bara att testa om man vill liksom. Ett tips är ett tips och inget tvång.

   3. Vill du berätta om vad det egentligen är du är arg på? För någonting måste det ju vara eftersom du attackerar mig men inte alla andra som kommit med snarlika tips…

   4. Fast han var ju trevlig, så den där attityden från dig suger.

   5. AManda

    Trött på män som tipsar kvinnor om grejer de inte har koll på och tar plats. Ni kan googla mansplaining. Kom ihåg att det är okej att vara arg på män, flickor! Ni behöver ej försvara dem. <3

   6. Han sa inte att han visste vad det va, tvärtom faktiskt. Han gav henne ett råd som fungerar när han har ont någonstans. Vad är det för fel på det??? Du är bara löjlig nu.

   7. Amanda

    Yaaas, you all better ppl than me.
    (no.)

   8. Ja vi är inte lika trångsynta i alla fall

   9. HAHAHAA Amanda sök hjälp för fan

   10. Johanna

    Men snälla, Amanda, han menar ju bara väl? Vadå ”okej” att hata på män? Det är inte okej att hata på NÅGON som INTE har gjort något fel. Skärp dig nu!

 8. Hej! Hur länge har du haft hormonspiralen?
  Själv satte jag in min i januari och har sen dess haft samma problem som du, ”frisk” ca 1 vecka/månad. I början var det ogenomlidligt, kändes verkligen som att någon vred om livmodern. Men nu börjar det bli bättre och bättre (hoppas jag). Försök, i den mån du kan, att inte stoppa i dig massa piller mot smärtan. Värmekudde is the shit!!

  1. Till Viktor hon som var oförskämd mot dej tar chansen och var elak. Har problem och låter det gå ut över oskyldiga. Jäkligt dålig stil! Och fult att göra så.

 9. Ta ut spiralen, testa att äta Naproxen tills du kan ta ut den. Jag fick mer ont av spiralen. Sätt i en hormonstav. Den kan man ta ut(man sätter den under huden i överarmens insida) om man blöder för mycket pga den. Jag hade så ont när jag var yngre. Det kändes som krystvärkar till slut. Det förstod jag när jag skulle föda mitt första barn. Det blev något bättre efter det andra barnet men minsta antydan till ont så äter jag Alvedon. Annars accelerar det till något fruktansvärt. Hoppas att du får hjälp snart och att det värsta är över nu. Krya på dig!

 10. Alexandra

  Jag har också väldigt jobbiga smärtor vid mens, det enda som funkar för mig är naproxen. Alvedon och ipren funkar inte alls. Jag rekomenderar dig att testa, hoppas det funkar lika bra för dig ?

 11. Lång text för stt beskriva att du har mensvärk 🙂

 12. Låter som endometrios!:( min syster fick opereras för det, jag hade så ont att jag svimmade, kräktes, plus risig i magen. Det gick över efter att jag åt P-piller, när jag slutade med dem kom smärtan aldrig tillbaka lika hemskt igen

 13. Har också sådär pga mens. Berätta gärna vad läkaren sa. Har inte orkat tagit mig till läkare pga det där..men borde. För inga värktabletter hjälper. Man är som typ fängslad i hemmet den veckan man blöder sådär extremt. Suck. 🙁

 14. Jag fick utskrivet orudis i 20års åldern mot svår menssmärta. Funkade bra då ingen annan receptbelagd funkade. Nu som 30års åldern så har jag inga smärtor alls vid mens men däremot har psyket blivit koko. Antagligen PMDS. Förändras ju sånt där med åldern

 15. Jag hade kopparspiral förut och hade fruktansvärda menssmärtor och ännu värre vad ägglossningsvärken. När jag efter tre år insåg att det var spiralen son troligtvis orsakade smärtorna(och andra besvär) tog jag ut den direkt och smärtorna var som bortblåsta! Bästa beslutet! Nu kör jag Natural cycles istället. Mycket bättre med honom- och järnfritt! 🙂

  1. Precis samma här! Sen jag satte in spiralen för nästan 4 år sen hade jag sjukt ont och det började gärna två veckor innan mensen och höll på till efter. Tog ut den i januari och sen dess har jag inte haft ont alls.

   I slutet kände jag bara så starkt att min livmoder inte ville ha den där och fick typ panik på tanken på hur den kämpade för att få ut den varje månad. Usch fy fan för den smärtan som kunde stråla ut i benen. Inte värt det!! Ut med spiralen!!

 16. Jag har PMDS och då snackar vi om problem! Ni som inte vet vad det innebär så googla och läs på.
  Klaga inte över vanliga menssmärtor.
  Har provat den medicinen som finns för detta men hjälper ej mig.
  Hade ni fått uppleva PMDS över en dag bara hade ni inte velat leva ens!

  1. Jaha?! känner jag bara över din kommentar.
   Jättetrist för dig att du ska behöva ha det så men med din argumentation så skulle du aldrig kunna klaga/gnälla över något.
   Det finns ju de som har det värre menar jag. Som svälter, är i krig, blir våldtagna, mördade…osv.

  2. Då hoppas jag att du aldrig klagar över någonting alls!! För vad du än känner så finns det ALLTID någon som är med om värre. Så enligt dig borde fan ingen klaga på någonting alls.

  3. Tråkigt att höra att du har det illa! Men menssmärtor får man klaga på om det bara är lite 🙂

 17. Först av allt; sluta ha mens! Finns ingen anledning till det. Så skaffa dig ett preventivmedel som gör så att du slipper. Exv hormonspiral (funkar inte för alla, men många blir blödningsfria) eller börja med p-piller och ”ät ihop” kartorna så du inte blöder varje månad utan kanske bara ett par ggr/år. Naproxen är bra smärtstillande när du väl har mens. Och om det är PMS du lider av finns bra medicin mot det, så humöret inte behöver bli så påverkat tiden runt mens. Det finns mycket man kan göra åt det här, man ska inte lida i onödan! Gå till nån sv alla mina kollegor (eller nig!) i landet som lan berätta mer! Med vänlig hälsning, Gynekologen!

  1. Jag hade inte velat gå till dig som gynekolog ?

  2. Bra gynekolog…… vart tog du examen? I sömnen?

   1. Man ska INTE hoppa över mensen med p-piller mer än nödvändigt, och definitivt inte som gynekolog rekommendera detta! Helt sjukt ju

   2. Haha den var bra. ?

  3. Jag vet att det låter knäppt men har även hört av andra, tex gynekologen hos Malou efter 10, att nyare forskning visar att kvinnor inte behöver ha mens om du inte planerar att bli gravid. Låter ju underbart att kanske kunna slippa i framtiden utan att vänta på åldern.

  4. Det stämmer som Ebba säger att det är en metod för att försöka behandla besvärlig mensvärk och är en vedertagen metod vid t.ex. endometrios. Om man minimerar antalet menstruationer så minimeras ju också tillfällen med smärta. Jag förstår inte riktigt varför folk har reagerat så starkt mot det hon skrivit och ifrågasatt henne som gynekolog, vad har ni fått er kunskap från?

 18. Det här kanske anses som icke-PK, men orgasm hjälper mot mensvärk. Det gör att organen som krampar slappnar av… Om man har så ont att man får panik så är det helt klart värt att prova, för i de lägena är allt som lindrar smärtan en vinst. Det låter kanske konstigt eftersom vi lärt oss att det är tabu att tillfredsställa sig själv, men det hjälper faktiskt mot smärtan. Kolla här t ex: http://menstruation.se/lindra-din-mensvark/

  1. Haha lol, varför skulle en orgasm/sex/onanera vara tabu?

   HA MER SEX ALLIHOPA!!! MER SEX OCH ORGASMERÅT ALLA! SEX SEX SEX SEX, ORGASM ORGASM ORGASM!!! ONANERA MER!

  2. Man behöver inte ha mens, bara om man skulle vilja bli gravid.Jag har använt cerazette mini piller och då fick jag ingen mens alls. Faktiskt skönt. Har inte haft några problem med att bli gravid. Blivit gravid på en gång efter jag slutat. Andra gången jag är gravid nu. 🙂

 19. SKAFFA SPIRAL!

  Jag har haft min ett år nu och det är rena himmelriket!!

  Annars är vetekudde och pronaxen (värktablett) Det enda som hjälper ❤️

 20. Min mensvärk blev också helt sjukt försämrad efter jag födde barn. Men först när jag satte in kopparspiral blev det olidligt, värk på ställen jag aldrig tidigare haft ont på; ont i hela ländryggen, magen och en sjujäkla konstig svidande o dragande känsla på de yttre blygdläpparna (what liksm!? Haha) att jag knappt kunde gå. Tog ut den efter några månader o satte sen in Mirena hormonspiral ist då jag även fick höra att många andra också hade fått liknande mensvärk vid användning av kopparspiral. Hormonspiral är det bästa jag haft! Lugnare i humöret, ingen mens o ingen mensvärk! Så himla skönt!

  Men är det hormonspiral du har eller kopparspiral? 🙂

 21. Jag känner igen mig i dina smärtor. Kolla med läkaren om du kan få orudis kapslar utskrivet. Jag har dom och de gör verkligen susen. Det kan ta lite lång tid ibland innan medicinen kommit igång i kroppen men när den väl gör det känner jag ingenting. De tabletterna har varit min räddning.

 22. Får fruktansvärd mensvärk också. Ipren hjälper en stund.

  Men jag brukar köra värmekudde på magen när jag är hemma och ligger ned, en sådan man värmer i micron du vet?

  Sedan när man är out n about finns det små värmedynor som man kan ha i vantar tex. De brukar jag sätta på magen med silvertejp så de hålls på plats ? Och så brukar jag ha på mig en lite puffigare klänning, så inget klämmer på magen.

  Lite lätt yoga och stretching (speciellt för ryggsmärtorna) är väldigt skönt också.

 23. Jag hade jaydess hormonspiral i ca ett år innan jag tröttnade pga exakt samma problem som du beskriver. Smärta innan, under och efter mens plus ett helvetes humör på det. Nu när jag är helt hormonfri och kör med Natural cycles så mår jag så sjukt mycket bättre, alltså allt känns 1000ggr lättare och det är underbart! Tror inte jag kommer vilja gå tillbaka till någon form av hormonellt preventivmedel ?

 24. Jag hade en kopparspiral innan jag blev gravid och precis när jag hade satt in den så blödde jag mycket och hade rätt ont vid mens. Orkar man ge det tid så ger det med sig efter ett tag! Man kan få lite starkare smärtstillande utskrivet och värmekudde är bra. Dock hade jag inget val, då jag inte kan ha något preventivmedel med hormoner!

 25. Jag får inte så hemskt ont i magen men istället huvudvärk eller migrän som däckar mig minst 2 dagar varje månad. Mens suger! Hoppas du får hjälp på vårdcentralen. Naproxen som flera skrev om är bra vid mensvärk för den verkar lång tid ?

 26. Din blogg är sämre än det Svenska vårvädret än så länge.

 27. extrem mensvärk kan indikera många hälsoproblem så det kanske skulle vara av ditt bästa intresse att innan du löser det med någon huskur eller värktabletter kolla upp så du kan ”rule out” något allvarligare.
  nu till mitt tips. MAGNESIUM. köp magnesiumkosttillskott! magnesiumbrist leder ofta till extrem mensvärk. magnesium används upp av kroppen under stress och har man ont utsöndrar kroppen mer stresshormoner så det blir en slags ond cirkel där magnesiumbristen leder till mer smärta vilket leder till mer stress vilket leder till ytterligare magnesiumbrist.

 28. Låter kanske märkligt om man inte är så insatt i kost, forsking och kroppen. Men sluta äta djurprodukter, kött, fisk, ägg och mejeri och dina mens smärtor och annan symtom kommer lindras.

  Många andra hälsofödelse också. Nu pratar vi mat för att vara frisk och optimal hälsa plant baserat hemlagat. Inget salt, socker och olja. Så lite processers som möjligt.

  De kan vara svårt i vidvarvet av kost råd men all forskning/studier stöder en plant baserad kost. Läs rapporterna med dagens internet finns allt tillgängligt bara man vill.

 29. Du ska inte använda spiral om du redan har menssmärta! Vissa säger att det ska hjälpa men det kan också bli värre, som det uppenbarligen blivit i ditt fall.. Jag hade hemska smärtor och gick över till nuva ring. Hjälpte mig massor! Så…. byt preventivmedel. Man får prova sig fram! Annars är naproxen som du kan köpa receptfritt på apoteket riktigt bra att blanda med paracett ?

 30. Du kanske borde prova Premalex?

 31. Prova o gå till en bra gynekolog.

 32. Hahaa vad tyst här var efter allt mens ?

 33. Orkar inte läsa alla kommentarer, men såg att det verkar vara en del som tipsat om att kolla om du har endometrios. Jag har det, och då borde du gå till en gynekolog. Då är det p-piller eller annat medel du skall ta för att inte ha mens. Tycker verkligen att du skall kolla upp det. Det är en sjukt jobbig sjukdom. Får du det konstaterat, så kan du dessutom få recept på smärtlindring (det har jag fått. Hjälper inte helt, men det underlättar)

 34. Det är hemskt med mensvärk. Jag låg själv och kräktes på toan i fyra dagar av smärta förut. Sen fick jag recept belagda tabletter mot mensvärk, fungerade jätte bra! Innan jag övergick till minipiller och aldrig får mens eller symtom. Gå till en barnmorska och prata så brukar de kunna hjälpa till? Sen mot humörsvängningarna kan man äta Femalbalans från typ hälsokosten.

 35. Jag såg att ett par redan hade tipsat om detta men jag vill verkligen rekommendera ORUDIS (*trumvirvel* typ), du kan få det utskrivet av din gynekolog. Jag har ätit Orudis i 10 års tid nu och det är verkligen min räddare i nöden. Den kan dock vara ganska stark för magen så jag brukar försöka att inte ta för många, så det kan ju vara idé att se över/kombinera med något mildare/receptfritt som jag såg att flera även tipsat (typ Naproxen?).

  Jag tycker också att du bör kolla upp att du inte har Endometrios, det finns ju i så fall hjälp att få!

 36. Ser att folk tidigare har kommenterat. Hoppas det har löst sig. Jag satte in en hormonspiral för 1.5 år sedan och den krånglade lite i början sen var det himlen (ingen mens och ingen värk). Sen började extrema ”hugg” komma nu och då oregelbundet så jag fick stanna upp i det jag gjorde och huka mig. Tillslut tog jag ut den och har inte haft problem sedan dess. Hoppas du får bra hjälp. 🙂

 37. charlotta

  Jag såg att fler kommenterat om Citodon, det var den enda som VERKLIGEN och alltid hjälpte för mig. För precis som du beskriver så får jag så ont att jag gråter av smärta. Min nya läkare ville inte skriva ut mer Citodon eftersom att det är så starka tabletter och bad mig testa Alvedon (paracetamol) tillsammans med Naproxen. Det hjälper faktiskt, om än inte fullt så bra som Citodon (kodein), och det bästa är att det är receptfria läkemedel. Så om man inte hinner/orkar ta sig iväg till en vårdcentral så kan man alltid köpa den här kombinationen på apoteket. Då vill jag tillägga att ingen annan receptfri värktablett har ensam funkat när det slår på som värst.

 38. Beställ hem holistic magnesium (det finns på apotea). Det får alla muskler att slappna av. Ät två tabletter dagligen på kvällen så kommer du känna skillnaden. Jag hade också fruktansvärda menssmärtor fram till att jag gick till en naturläkare som gav mig det tipset! ??

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *