”Konstruktiv kritik”

Det finns något som heter konstruktiv kritik. Kritik betyder att du som ger kritik, ger en bedömning eller en kommentar om en annan persons egenskaper, prestationer eller handlingar. Ordet gäller oftast i negativa bedömningar.

I grunden så är ordet kritik egentligen neutralt. Kritik kan alltså användas i såväl som positiva som negativa sammanhang. ”Konstruktiv kritik” är ett ord som används flitigt i social media. Dock har orden ”konstruktiv kritik” förlorat dess grund, i ett utnyttjande för att kunna säga elaka saker och komma undan med det. Jag vet inte om det beror på okunskap om ordet, eller om det är med flit. Men oavsett vilken anledning det är så kan jag fortfarande inte sätta fingret på varför man känner att man har ett behov att häva sig på det sättet genom att ge en bedömning på en annan persons egenskaper eller prestationer?

Jag kan förstå att man som människa ger konstruktiv kritik till en annan, när det gäller handlingar. Handlingar är vi allihopa oense om, och en handling jag kan tycka är bra, kanske du inte tycker är. Vi är som sagt olika. Men, att ge en bedömning på en annan människas egenskaper, som tyvärr i många fall händer på sociala medier, känner jag inte riktigt är oväsentligt.

Konstruktiv kritik är givetvis mer accepterat än att häva sig kränkningar som ”du är så jävla ful” eller ”du är så jävla dålig på det här” MEN, om vi ska se allt i helhet så handlar allt om en och samma sak – häva sig om någon annan människa. Och det är just den principen jag inte förstår. Förväntar en människa som ger ”konstruktiv kritik” att man ska lyssna på dess bedömning av vad han/hon tycker om mina egenskaper eller prestationer? Jag tycker inte att någon människa har rätten att göra det faktiskt. Vad tycker DU?

outfit_Dessie_Zara

64 kommentarer

 1. Det är väll jättebra med konstruktiv kritik, speciellt i yrkeslivet?! Man behöver ju det för att utvecklas! Om ingen någonsin ger mig konstruktiv kritik på jobbet, hur ska jag då kunna veta om jag gör ett bra jobb, eller om det finns något jag skulle kunna göra bättre? Sen är det ju självklart skillnad på HUR man säger saker, det är ju det som är skillnaden på kritik och konstruktiv kritik!
  Även i privatlivet uppskattar jag konstruktiv kritik, finns det något jag stör mig på hos min sambo, eller något han stör sig på hos mig så vill jag ju självklart veta det. Men än en gång, skillnad på HUR man säger saker. Tex om sambon hänger tvätten och har hängt upp den typ ”skrynkligt”. Säger jag till honom ”fan vad du är dålig på att hänga tvätt, så kan man inte hänga den”, då är det ju endast kritik. Säger jag istället ”åh, tack för att du hängde tvätten! Nästa gång får du gärna använda galgar direkt till mina tröjor, de blir så skrynkliga när man hänger direkt på linan” så låter det genast bättre, eller hur?
  Sen tror jag att man själv som person måste se när kritiken faktiskt ÄR konstruktiv. Vissa kan inte ta till sig ett enda ord av någon annan. Tror att du själv har svårt att ta konstruktiv kritik, tänker på inlägget här om dagen när folk påpekade att du ofta lovar att du ska blogga, hinner sedan inte och kommer då med massa ursäkter om varför. Även om det är Sanna ursäkter menade folk att du inte behöver ursäkta dig, för att det blir tjatigt att läsa. Istället då för att ta till sig och skriva typ ”jag vill ju gärna förklara mig varför jag inte hunnit som jag lovade, men förstår hur du menar med att det kan låta tjatigt. Tack för din synpunkt, ska försöka tänka på det nästa gång”, så högg du till istället, och vad jag kunde läsa var det inget illa menat i kommentarerna från början!

  1. Bästa och sundaste kommentaren jag sett på länge!

  2. Håller helt med dig, konstruktiv kritik får ju en att utvecklas eller göra något på ett bättre sätt bara och dina exempel är ju bra 🙂 Dessie verkade ta den konstruktiva kritiken på ett dåligt sätt och det är ju tråkigt, för tror ingen menade något illa utan bara säger vad som kan förbättras.

  3. Hej Malin. Bra skrivet, du verkar förstå vad konstruktiv kritik är. Däremot var det inte de jag menade, läs vad jag skrivit. Att bedöma någons handlingar tycker jag är okej, men att bedöma någons egenskaper tycker jag som sagt är oväsentligt.

   1. Jag har läst din text, flera gånger och förstår då inte riktigt vad du menar? Du pratar om prestationer/handlingar och det är precis det jag beskriver ovan, tex på jobbet eller över min sambos handling när han hänger tvätten. Din text borde kanske mer handla om kränkningar, känns som om det mer är det du är ute efter att beskriva. Och en kränkning kan ju aldrig bli konstruktiv. ”Du är så jävla ful”, är ju en ren kränkning, och även ”du är inte så fin, du borde verkligen operera din näsa” är ju också en kränkning.
    Att kommentera någons egenskaper kan ju faktiskt också vara konstruktivt. Tex, nu när ni skulle köpa valp var det ju många som påpekade att det kanske inte var rätt tid, att en valp tar mycket tid och inte borde vara ett impulsköp. För jag har uppfattat dig som ganska impulsiv, om jag då ger en kommentar typ ”ja det är jättehärligt med valpar, djur ger en så mycket, men försök att inte vara så impulsiv utan tänk igenom detta riktigt noga”, så hade det ju varit konstruktiv kritik som riktar sig till din personlighet/egenskaper?
    Man kan aldrig förändra någon annan än sig själv sägs det, men sålänge jag inte vet vilka egenskaper jag har som kan göra andra irriterade, så kan jag ju inte heller ändra hur folk uppfattar mig. Jag är inte alls impulsiv och det vet jag att min sambo tyckt varit lite jobbigt, då jag alltid vill ha allt planerat i minsta detalj och veta allting och ha kontroll över allt. Hade han sagt till mig ”du är så jävla tråkig som aldrig vill vara spontan”, hade jag blivit sårad, men när han istället säger ”jag vet att du vill ha koll på allting, men kan du inte försöka släppa det denna gången, kan vara skönt för dig att slappna av lite, så ordnar jag med allting”, så är det ju konstruktiv kritik om min personlighet/egenskap.

   2. Dessie

    Hej Malin. Nu fokuserar du på några enstaka bra kommentarer som jag faktiskt fått. Det är dessvärre inte den typen av kommentarer som jag isåfall pratar om. Min text inte var baserad på mina kommentarer. Jag menade i allmänhet. Men om jag ska utgå från mitt perspektiv igen så syftar jag på kommentarer som ”du är en sån dålig mamma” och sedan skriver hen ”det är konstruktiv kritik” absolut i kritik, men ingen konstruktiv kritik. Och som jag försökte få fram i min text, varför behöver man hävda sig om andra människor på det viset? Varken jag eller någon utav de exempel jag syftar på i texten har bett om en bedömning. Läs kommentaren från Tess nedan, hon förklarar detta på ett mycket bättre sätt än jag.

    Ha en fortsatt fin kväll.

   3. Du kan nog inte skilja de båda begreppen åt överhuvudtaget, du menar kränkningar i din text och inte konstruktiv kritik. Skriver man ”du är en dålig mamma, det är konstruktiv kritik”, förstår väll vem som helst att det är en ren kränkning, inget konstruktivt i det. Nä din text verkar vara lite luddig faktiskt…

   4. Stefan

    Konstruktiv kritik måste j kunna leda vidare, enligt min åsikt måste det finnas ett förslag på förbättring i det. Visst kan man ge konstruktiv kritik om någons utseende, man kan säga att din hårfärg passar inte så bra med färgen på dina ögonbryn, du skulle vinna mycket på att färga dina ögonbryn lite ljusare/mörkare. Jag tycker den kritiken KAN vara konstruktiv. Man kan även ge det på egenskaper.
    Däremot så kan man ju ibland fråga sig hur personlig man kan vara i Kritiken mot en okänd person. Men hey, välkommen till internet. Där tycker de kan säga precis vad de vill.

    Själv håller jag mig till att ge kritik vad gäller utseende,egenskaper mm till de personer jag känner. Dig skulle jag möjligen kunna ge lite konstruktiv kritik om nåt av det du skapar, för mig..
    Som dina inlägg tex.

    Mvh Stefan

    http://dammtussar.spotlife.se/2015/10/12/vi-ar-nominerade-i-svenska-podcastpriset/

 2. ”Konstruktiv kritik brukar avse kritik som är menad att kunna förminska kritikvärdet, genom att den även innehåller förslag till förändring”, notera alltså att kritiken innehåller förslag till förändring, men det innebär ju att man måste vara lite öppen och verkligen lyssna (läsa) färdigt och inte bara explodera.

 3. Snälla Dessie, wake up. Detta inlägg visar ju bara på att du inte förstår innebörden av konstruktiv kritik. Inse faktum; alla vill inte dig illa, det är bara så enkelt att du inte kan ta någon kritik överhuvudtaget. Det jag håller med dig om är att det är ingenting konstruktivt överhuvudtaget med att kritisera en främmande människas utseende.

  1. Hej. Tråkigt att vi är oense om min text, men alla är olika och tycker/tänker olika.

   1. Känns lite som att det inte är du som skrivit texten? Kanske lite klipp och klistra där . Jag har uppfattningen om dig att du inte kan ta någon kritik alls, du har taggarna utåt och försvarar allt du gör. Jag tycker att man ska ta åt sig av kritik och fundera lite.

   2. Dessie

    Hej ”S” jag har skrivit texten.

 4. Har du verkligen skrivit den texten? Tvivlar på det. Källa?

  1. Cornelia

   Vad ska hon ange källa på?

   1. Den hon snott texten av kanske? Eller iaf ge cred till den som skrivit inlägget åt henne.

  2. Hej Malin! Jag tar det som en komplimang. Tack! Dessvärre måste jag göra dig besviken med att berätta att det är jag som skrivit texten. 🙂

   1. Valentina

    Vilken lögn! Alla vet att du inte skriver så bra. Varför ljuger du?

   2. Tror jag inte på för fem öre!

   3. Valentina

    Du svarar inte ens själv på kommentarerna.

   4. Det märks tydligt att det inte är Dessie som skrivit vare sig inlägget eller dessa kommentarer. Så oerhört stor förändring på skrivspråk.

 5. Cornelia

  Förstår din poäng men jag är ultraliberal och tycker att folk HAR RÄTT utrycka sina mest obcena, rasistiska och kränkande åsikter när dom vill och var dom vill. För mig är det snarare en fråga om att visa lite hövlighet och hänsyn, man bebhöver inte skrika ut sina åsikter öppet på gatan av hänsyn till andra men ingen ska ta ifrån någon rätten att göra det.

  1. Det låter intressant. Många tänker nog inte som du. Varför tycker du som du gör? Eller jag menar nog vad du tror att mänskligheten får ut av att vara så ”öppna”? Det är en seriös fråga och jag är nyfiken. Ingen kritik med andra ord eller att jag försöker vara otrevlig. Det jag funderar på nämligen är om det inte skulle skapa ett otroligt otrevligt klimat och attityd gentemot varandra om jag skulle kasta ur mig elakheter hela tiden.

  2. http://www.advant.se/sociala-medier-0
   Plagiat från denna sidan. Första stycket är rent av taget från sidan.
   Alltså ”Det finns något som heter konstruktiv kritik. Kritik betyder att du som ger kritik, ger en bedömning eller en kommentar om en annan persons egenskaper, prestationer eller handlingar. Ordet gäller oftast i negativa bedömningar.”

   Ciao!

 6. Men snälla nån. Konstruktiv kritik innebär att man ger kritik tillsammans med förslag på hur man kan göra istället. Till exempel: Istället för att säga ”Vad dålig du är”, så säger man ”För att det skulle bli bättre skulle du kunna göra så här …..”. Konstruktiv kritik är alltså förslag på hur man kan förbättra sig. Sen handlar det extremt mycket om hur mottagaren hanterar kritik. Om man ser det som ett medel för att kunna förbättras eller om man har så höga tankar om sig själv att man inte tycker att man kan förbättras och då tar det som en förolämpning.

   1. Ja, i den länken så kan du ju själv läsa att det ”..” skriver stämmer:
    ”Konstruktiv kritik brukar avse kritik som är menad att kunna förminska kritikvärdet, GENOM ATT DEN ÄVEN INNEHÅLLEE FÖRSLAG TILL FÖRÄNDRING. Motsatsen är destruktiv kritik (alternativt okonstruktiv kritik).”

   2. Ta och läs där du så förstår du nog vad jag menar.

 7. Viktor Den Store

  Att få konstruktiv kritik är både viktigt och väldigt bra. Det är en nödvändighet för att man ska kunna utvecklas som människa, så du borde verkligen försöka ändra ditt förhållningssätt till kritik. Att du är så totalallergisk mot all tänkbar kritik, oavsett hur konstruktiv den än må vara, är bara en nackdel för dig. Var lite öppen och lyssna på sådant folk säger till dig istället för att automatiskt gå till motattack hela tiden. Det kommer bara göra dig gott i det långa loppet…

  1. Hej Viktor. Inlägget handlar inte om mig och hur jag hanterar konstruktiv kritik. Jag menar i allmänhet. Sedan om jag ska utveckla det från mitt perspektiv så tycker jag personligen inte att en anonym läsare som i största delen av mina inlägg hittar något att klaga på som kommer med konstruktiv kritik, är något jag bör lyssna på. Vänner, bekanta mfl. Som faktiskt känner mig, som kommer med konstruktiv kritik är onekligen några jag skulle lyssna på! 🙂 Det är omöjligt för människor som bara läser ytliga rader på min blogg att kunna utgå vem jag är.

   1. Valentina

    Du har inte skrivit det där heller. Vad de norska gubbarna anstränger sig för att få in pengar.

   2. Med vad är det för fel med att läsare ger förslag på vad som kan förbättras? Förstår inte det riktigt och bloggen är ju ditt jobb.

   3. Dessie

    Hej My! Som sagt när det kommer till jobbet, så som handlingar tycker jag absolut att det är okej. Däremot måste man skilja på konstruktiv kritik och råd.

    Men som sagt menar jag inte den typen av kommentarer. Läs inlägget en gång till så kanske du förstår vad jag försöker säga.

 8. Valentina

  Nu har någon annan skrivit texten.

  1. Hej Valentina! Det är jag som skrivit texten. Men bugar och bockar för komplimangen!

   1. Hahahah någon annan kommenterar här i ditt namn också helt uppenbart, du är inte såhär väl utvecklad i svenska språket tyvärr , man går inte från att skriva som en trettonåring till att skriva som en litteraturprofessor från en dag till en annan, men buga och bocka åt dom som hjälper dig 😉

   2. Valentina

    Nej det har du inte gjort. Varför ljuga om det????

 9. Valentina

  Var det bakfylledag idag eller bara såsom din vanliga dagar ser ut?

 10. Av min uppfattning utifrån inlägget ser det ut som om du missuppfattat poängen med konstruktiv kritik. Konstruktiv kritik används inte i syfte av att kommentera någon utseende eller dylikt. I stället är det ett sätt att kunna ge exempel på hur du som person kan växa, exempelvis i ditt arbete eller i ditt sätt att hantera olika saker. Skillnaden mellan att ge kritik och konstruktiv kritik är just att du får ta del av konkreta saker på hur du kan förbättra dig i olika situationer. Ingen är perfekt och det är just därför som det kan vara användbart att få denna sortens kritik av en annan människa eftersom denne kan förhoppningsvis se situationen ur ytterligare ett perspektiv som du inte ens funderat på. Studerar själv till gymnasielärare och just konstruktiv kritik är en central del inom skolans värld för att utveckla eleverna både arbetsmässigt och på ett personligt plan. Detta arbetssätt används också till lärarna för att förbättra deras arbete med eleverna. Ett effektivt sätt inom skolan att få eleverna att lära sig mer där dem får ge konkreta förslag på hur undervisningen kan förbättras så det kan bli mer intressant osv. Skulle därför vilja hävda att det även för dig är användbart att få konstruktiv kritik för att just kunna utvecklas som person vilket vi alla har nytta av att göra. Hoppas detta har förändrat din syn på konstruktiv kritik! 🙂

  1. Jag tolkar det inte som att hon nödvändigtvis inte vet vad konstruktiv kritik är. Det hon skriver är väl just att folk ger kommentarer som inte är konstruktiv kritik utan mest taskiga kommentarer, med undanflykten att det är (konstruktiv) kritik som hon måste kunna ta.

 11. Vem har skrivit texten ? Man märker ju direkt när det inte är du. Det är ju endå DU Dessie som driver bloggen så att ta ngn annans text är inte ok.

  1. Hej. Du får gärna ta texten och klistra in på Google för att se om du hittar den kopierad någonstans. Lycka till!

 12. Och vad menar du är skillnaden på konstruktiv kritik och råd?

 13. Men det du snackar om är ju inte konstruktiv kritik. Du skriver att du ogillar när människor klankar ner på någons egenskaper. Men att bara klanka ner är ju inte att ge konstruktiv kritik? Så detta inlägg är ju egentligen meningslöst? Du hittar i princip på en egen förklaring på vad konstruktiv kritik är och sen argumenterar du för varför det är fel. Konstruktiv kritik är jätteviktigt och bra, men att bara klanka ner på personer för sakens skull är jättefel, men skilj dessa åt.

 14. Om jag inte missminner mig så ska konstruktiv alltid innehålla förslag till förbättring.

 15. ” Att bedöma en annans människas egenskaper – är inte riktigt oväsentligt ´´? nu blev det lite rörigt

 16. Konstigt att alla hackade på henne häromdagen att hon ska lära sig ta kritik . Att det ibte handlade om hat utan att ni bara ville att hon skulle förbättra sig. Ni klagade på att hon var oproffisonell sättet hon svarade på. Nu när hon startar med ” hej ….. ” och ger er svar på ett bra sätt . Så är ni elaka och säger du har inte skrivit det och hån skrattar. Fatta ni tycker om att störa er på henne bara och hitta fel . Säg inte att ni ger konstruktivt kritik . För när hon väl tar åt sig så hånar ni henne .

  1. Men hon har ju inte skrivit texten själv, det är såååå uppenbart. Man går inte från att inte kunna skriva en ordentlig mening med punkt och komma till detta ovan. Face it!

   1. Varför skulle hon inte ha skrivit texten själv? 1) den är inte så bra skriven 2) hon krånglar till begreppet konstruktiv kritik till den graden att det är osäkert om hon ens förstår vad det betyder och 3) sättet hon uttrycker sig på stämmer överrens med andra texter hon skrivit på bloggen.

    Helt ärligt; är mer förvånad över folk som säger ”dessie kan inte skriva än sån text” (menar ni att detta är bra/nyskapande/intellektuellt?!) än att dessie faktiskt skulle vara författaren. Jeeez.

  2. Hej. Tack! 🙂

 17. Det där va den mest konstiga text jag läst på länge. Du borde nog läsa på lite vad gäller konstruktiv feedback eller kritik…….
  Tycker ofta du skriver bra saker men detta var bara en enda smörja

 18. Cornelia

  Det tråkiga här bland kommentarern är att många vill misstolka och hitta fel istället för att diskutera ämnet. Ganska okonstruktivt att sitta och diskutera ordets exakta mening istället för textens innebörd. Jag tror Dessie menar att genom att kalla någonting för konstruktiv kritik så kan man komma undan med nästan vilka uttalanden som helst. Genom att baka in sina åsikter och elaka tyckanden tillsammans med ett förslag om förbättring har man inte varit elak utan gett konstruktiv kritik. Är en härskar teknik ofta använda utav folk som vill trycka ner men rent tekniskt har dom inte tryckt ner någon utan bara påpekat något och kommit med förslag på förbättring och mottagaren kan därför inte bli arg. Ofta är inte sändaren av budskapet inte alls intresserad utav att hjälpa mottagaren utan vill bara säga något negativt eller elakt men kommer undan med det genom att kalla det konstruktiv kritik. Genom att säga ”Ditt hår ser slitet ut, rakt och tråkigt. Det syns att det är en förlängning. Använd hårolja” (dålig exempel men kom inte på nått bättre) Detta är rent tekniskt konstruktiv kritik, men mening bakom är inte att hjälpa utan bara att förnedra. Jag tror att det är dessa kommentarer Dessie menar.

  1. Hej Cornelia. Tack. Det är precis det jag menar med min text. 🙂

 19. Konstruktiv kritik är otroligt viktigt när man studerar på högskolenivå, särskild de praktiska program. Man måste kunna ta konstruktiv kritik för att utvecklas och bli bättre i sin profession.

  1. Konstruktiv kritik är viktigt i väldigt många sammanhang. Det känns rätt självklart.. Men när det handlar om att ge en person kritik gällande personliga egenskaper, utseende mm och personen i fråga inte bett om det, är det inte schysst. Det är inte som att hon har skrivit en doktorsavhandling och behöver att vi granskar den. Hon skriver om sitt liv och folk skriver att hon gör fel på en massa sätt. Konstruktiv innebär ju just att den ska hjälpa till förbättring. En kommentar som ”du är en dålig mamma” tex är ju inte konstruktiv, bara ren kritik. Och som sagt, även om ens kritik är mer konstruktiv och ger råd, bör man fundera på om ens kritik överhuvudtaget är önskad eller nödvändig.

   1. Dessie

    Tess, exakt det du skriver försökte jag få fram i min text. Men du lyckades mycket bättre. Hoppas alla löser din kommentar, du är riktigt klok.

   2. när det handlar om att kommentera en persons utseende och egenskaper så kan vi inte ens prata om uttrycket konstruktiv kritik. det är det jag tror förvirrade många läsare, då borde inte rubriken för det inlägget vara konstruktiv kritik, utan kanske kränkningar, eller helt enkelt elaka kommentarer.(Och det jag skrev här precis är exempel på konstruktiv kritik. Det har absolut ingenting att göra med Dessies personliga egenskaper eller utseende.)

 20. Oj vilken uppståndelse det blev här.. Jag uppfattade din text som att du menade att människor lätt kommer undan sina påhopp mot en person genom att kalla dem för ”konstruktiv kritik”. Då blir ju gränsen för vad som är elakt och inte riktigt hårfin. Svårt det där!

 21. Hej Nicolas Jonasson. Varför skriver du åt Dessie?

  1. Hej LUL! Nicolas är en av våra data tekniker på U.I och har bland annat kommenterat i sitt namn när bloggläsare skrivit något fel om tekniken på min blogg. Hoppas du fick svar på ditt konstaterande! 🙂

 22. Jag har ibland varit sugen på att kritisera bloggare när de gör nåt jag tycker är fel/korkat eller så. Men jag håller mig, för jag inser att personen förmodligen inte kommer ändra sig pga min kommentar och framförallt inser jag att alla inte behöver vara så som jag tycker är perfekt. Det finns så otroligt många här i världen som jag tycker gör och tycker fel, och jag kan inte ändra på alla. Det skadar ju inte mig personligen om en bloggare gör nåt konstigt. Skulle jag verkligen känna att bloggaren i fråga faktiskt skulle behöva mitt råd, skulle jag formulera det just så, som ett råd, och inte som kritik.
  Att vara mer tolerant med att andra är annorlunda tror jag kommer med åldern. Dessie, du kan kanske trösta dig med att de flesta som ger dig mindre trevlig kritik säkert är unga och med tiden kommer att lära sig att acceptera andra, ha mer förståelse för deras livsval och att hålla igen med sina åsikter 🙂 Säkert kommer de inse att den där bloggerskan de tyckte så illa om egentligen inte var så dum.

  1. Hej! Så himla sant det du skriver. När jag var yngre kände jag densamma. Jag behövde hävda mig om andra människors utseenden och klädstilar m.m helt korkat egentligen. Nu skulle jag aldrig ens yttra mig, för det berör inte mig och är helt irrelevant vad jag tycker om någon annans klädstil till exempel. Riktigt bra kommentar. 🙂

 23. Känns lite dumt att börja kommentera detta inlägg då det är sinnessjukt uppenbart att det inte är du Dessie som skrivit det. Bara för några dagar sedan klarade du knappt att hålla skillnad på ”de” och ”dem” i en mening. Dina inlägg är underhållande med alla meningsuppbyggnader som är åt skogen, ditt barnlika språkbruk, och andra små företeelser. Gå klart skolan, skaffa dig en utbildning, plugga, och sedan kan du komma igen, kära du!

 24. Vart är skorna ifrån 😀 ? kraam

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *