TANKAR & ÅSIKTER / KATRIN I MALOU EFTER TIO


Häromdagen så satte jag på tvn och såg Katrin Zytomierska i ”Malou efter tio”. Jag fastnade i programmet eftersom att dom pratade om kroppsideal. HÄR kan ni kolla på när Katrin medverkade tillsammans med Maja Engström.

För er som inte har sett avsnittet så kan jag förklara lite kort vad det handlar om. Just nu sprids det olika videos på sociala medier där större människor visar upp sina kroppar stolt. Katrin tycker det är sjukt hur det kan vara något positivt, samtidigt som Maja tycker det är enormt bra att dessa kroppar också får ta plats. För att citera Katrin så sa hon såhär – ”Dessa människor är inte lyckliga, dom frossar ju i sig vidriga saker dag in och dag ut”

Och just där, när jag hörde det där så kände jag att jag var tvungen att skriva ett inlägg om detta på bloggen.

Jag gillar Katrin, jag tycker att hon är cool som står upp för sina åsikter. Men, vissa åsikter hon har och som hon kläcker ut tycker jag absolut inte är okej. Jag kan tänka mig att när Katrin satt i TV och sa sådär så sårade hon enormt många människor. Jag tycker det är fel hur hon formulerar sig i TV. Hon har enormt stor läsarkrets och har en stor påverkan på många människor, och att säga så i TV där tusentals människor ser tycker jag inte är riktigt okej.

För det hon säger är enligt mig brist på kunskap. Att säga att alla överviktiga människor inte är lyckliga i sina kroppar tycker jag är en enormt korkat påstående. HUR kan hon veta det? Jag känner enormt många människor som är kilon över det ideal som är idag, vissa av dom är lyckliga över sina kroppar och bryr sig inte ett skit, medans vissa utav dom inte mår bra i sina kroppar. Men det där är individuellt. PRECIS som allt annat.

När hon sedan säger ”Överviktiga människor är lata som bara trycker i sig vidriga saker”Vi kan inte vara så olika, visst någon har bredare höften men vi är inte så pass olika att en människa kan vara så överviktig bara sådär” – tycker jag också är enormt korkat för DET är inte SANT! Katrin, du som jobbar inom kost och är så enormt duktig inom detta annars borde veta bättre. Jag blev faktiskt enormt besviken där. VI ÄR OLIKA och det vet alla! Jag kan erkänna att jag äter onyttig mat och choklad MINST 4 gånger i veckan, helt ärligt. Det har jag gjort sen jag var 14. Visst, det är inte hälsosamt för hälsan, men det är ett val jag gjort, men om man ser bort från hälsan och tänker på vikten – så väger jag fortfarande 52 kg på mina 174 cm, vilket kan anses som ”för” smalt enligt samhället. Men DÄR har vi ett bevis på att VI alla faktiskt kan vara SÅ olika. Jag känner människor som är mycket större än mig men nästan aldrig äter skit och tränar bra. Det är mycket mer än mat som spelar på våra kroppar. Det är ämnesomsättning, mediciner m.m. och det känns som det är något alla här borde veta om.

Jag kan förstå det Katrin vill få fram, att ohälsosam mat som chips, cola, godis och snabbmat inte är bra, men det vet vi ALLA om och jag tycker själv att man kan unna sig så länge man inte överdriver, men så är det ju med allt, det är ju heller inte bra att överdriva med träning och vara stenhård med sin kost eller, då skapar man ju en sorts besatthet som inte är bra för någon. Att unna sig det man är sugen på , att göra det i rätt mängder, promenera och träna någon gång ibland , då tror jag att kroppen mår som bäst.

MEN som vi har nu kommit fram till så är alla kroppar olika och det är förjävligt att människor, än idag år 2015 kollar på en kropp och direkt dömer kroppen efter kg vikt. Många av mina vänner skämtar med mig om att jag är så smal och skulle behöva gå upp i vikt, och många läsare har även spridit ut att jag har anorexia. Det är hemskt att folk inte har mer kunskap än så..

Och mitt ord om dessa videos som sprids i media, jag håller med Maja, jag tycker det är fantastiskt att olika kroppar får ta mer plats, jag tycker att alla är vackra oavsett kroppstyp eller kg vikt. Och att man skulle vara olycklig för att man har några kg kärlek på sig tror jag inte ett dugg på. Skitsnack!

47 kommentarer

 1. Elin Dahlén

  Fyfan va du är bra Dessie! Kanon-bra inlägg!
  Jag är själv 18 unga år och man möter dagligen dessa människor som ska vara ens förebilder i samhället, exempelvis Katrin, och slås ner gång på gång över varför vissa har mer kilon här & där än andra!
  KANONBRA att du sätter ner foten och visar vart skåpet ska stå! Behövs fler som dig!

  1. Tack så mycket! Håller fullständigt med dig, de där är inte okej! Stor kram!

 2. Heja heja heja! 😀

 3. Du använde bara ordet ”enormt” 7 gånger.
  Du skulle behöva utöka ditt ordförråd enormt mycket!

  1. Du hade alltså så tråkigt att du verkligen räknade hur många gånger hon använde det ordet?

   Någon som har brist på saker att göra.

  2. Frida Hellström Ålander

   Och det är det väsentliga med inlägget?

  3. På riktigt?!? Dessie skriver ett viktigt, empatiskt och klokt inlägg och du väljer att räkna hur många gånger hon använder ordet enormt och skriva en elak kommentar om det? Vad fick du ut av att kritisera henne?

   Bra jobbat Dessie!! Jag fokuserade på innehållet snarare än det exakta ordvalet och blev mycket imponerad av din text!

 4. Håller med! Jag personligen äter hälsosamt och tränar regelbundet men jag är fortfarande ”för stor ” för mullig” för samhällets normer! Men min vän äter kexchoklad och cola till frukost för hon blir inte tjock av sånna saker säger hon! Så det är ju bevis på att hälsan inte sitter på utsidan! Vissa har stor kroppsbyggnad andra inte!

  1. Precis, och alla är vackra på sitt sätt!

 5. Så sant!

  Alla har olika förutsättningar och det borde inte spela någon roll om man har lite extra hull eller är väldigt smal så länge man är frisk och mår bra.

  Jätte bra skrivet!

 6. Såg precis klippet och allt jag kan säga är FYFAN VILKEN OBEHAGLIG MÄNNISKA!!

 7. KATTIS - Bloggar om julen

  Katrin är hemsk, hon har ju lite rätt dock, men hennes ordval osv är ju rent ut sagt åt helvete. Sån mobbare är hon!

 8. Så bra skrivet Desirée! Kärlek och respekt till dig <3

 9. Tack Dessie!! Det Katrin sysslar med är helt befängt verkligen. Hennes åsikter är så extrema att man faktiskt kan fundera hur bra HON mår egentligen. Men hon är en säljare av högsta rang och har fått alldeles för mycket uppmärksamhet i media, hoppas folk ser igenom det nu och hoppas verkligen att folk lever som de vill, för det finns inga rätt eller fel.

 10. Frida Hellström Ålander

  Heja dig Dessie!

 11. heja heja så bra sagt dessie!

  1. TAAACK!!! Kram!

 12. Snälla. Biggest loser är ett levande bevis på att ALLA kan gå ner lika mycket eller lite i vikt bara man fkn rör på sig och äter sunt ! Det är det Katrin menar! Så jo alla har samma förutsättningar och väljer man att vara lat och inte röra på sig & samtidigt äter skit mat så nä då är det klart man inte gå ner i vikt, man kan inte va lat och tro kilona ska försvinna

  1. Fast nu handlade det inte om viktnedgång utan att störda människor som Katrin ska låta folk avgöra själva hur de ska se ut och leva sina liv.
   Hon sa att alla överviktiga mår dåligt (psykiskt) och man ba hmm ja det kanske beror på mobbare som dig tillexempel.
   Sen finns det inget direkt samband mellan ohälsa och övervikt så länge vi inte snackar GRAV FETMA. Det finns flera vetenskapliga studier på det.
   Sen finns det olika sjukdomar och mediciner som gör att man ökar i vikt eller ser ut att vara överviktig. Tex. cancerbehandling, ödemsjukdomar och hypothyreos.
   Hur kul tror du det är att höra att man är en fet kossa (som Bingo kallade Katrin för övrigt) när man har en sådan sjukdom?
   LÅT. FOLK. VARA.

   1. Cornelia

    Jag gillar hur folk som vill verka pålästa väldigt ofta påstår sig känna till vetenskapliga studier och undersökningar som stödjer deras teorier men aldrig lämnar något referat efter sig så vi andra kan få ta del utav dessa fantastiska studier. En studie som visar att det är hälsosamt att vara fet så länge man inte lider av ”GRAV FETMA” är världs revolutionerande!
    Jag dömmer ingen kroppsform, tycker alla får göra och se ut hur dom vill. Dock tycker jag att det blir farligt när grupper går ut i allmänheten och främjar ett osunt leverne. Helt okej att gå ut och säga att det är okej att vara tjock men kom inte och säg att det är hälsosamt.

  2. Men förstår du hur enormt hårt dom tränar i biggest loser och hur strikt dom måste äta? Vem fan har den tiden och den viljestyrkan i långa loppet? Efter att programmet är slut går dom flesta upp i vikt igen och det är inte pga att dom är slöa, utan för att dom är mänskliga (inte monotoma robotar som dom får leka i programmet) och har andra förutsättningar än vad kanske du har! Du kanske kan träna tre ggr per vecka och unna dig något sött på helgen utan att gå upp i vikt men alla kan inte det! Så typiskt människor som varit smala hela sitt liv att dra slutsatsen att alla som är större skulle gå och trycka i sig onyttigheter hela dagarna och sitta i soffan! Det låter som att du tycker att dom ska äta sallad varje dag i resten av sitt för att passa in i idealet, för annars ”saknar dom motivation”? Men vad fan är det för liv egentligen? Hade du klarat av det själv eller? Lika olika som vi ser ut utanpå lika olika är vi innuti, det är ignorant att tro att allas kroppar ska reagera likadant på alla saker(bla allergier är ju ett bevis på att så inte är fallet!) , en kalori i dig reagerar inte på samma sätt i mig. Kalorier in – kalorier ut är BS.

  3. Om det du säger hade varit sant så hade ju Dessie varit tjock, för hon säger ju själv att hon äter godis flera dagar i veckan och att det var länge sedan hon träna – Precis så som du tror att alla tjocka gör. Det innebär att om ditt påstående hade varit sant så hade Dessie varit tjock. För teorin att alla har samma förutsättningar att gå ned i vikt måste ju gå åt båda hållen, dvs alla har samma förutsättningar att bli tjocka. Så, din teori håller inte. Dessie kanske kan äta 2500 kcal utan att vågen rör på sig medan en annan kan äta 500 kcal och gå upp ett kilo. Vad tror du är lättast att hålla sig under? Har man då samma förutsättningar? NEJ.

 13. Jättebra skrivet Dessie! Tror många överviktiga som kämpar varje dag och har en bra kosthållning och motionerar blev sårade av hennes uttryck. Alla överviktiga är inte lata människor som äter godis och hämtmat varje dag. Vissa har lättare än andra att gå ner i vikt.

 14. Första gången jag kommenterar. .och då har jag läst din blogg lång tid. . Så skönt att du skriver de ord jag tänkte ! Vred på mig av obehag när jag såg programmet, hon utalar sig lite klumpigt så att säga. Jag lever på vegetarisk/vegansk kost och tränar eller motionerar 6 dagar i veckan men är inte smal eller rasar i vikt utan känner mig stark, trygg och glad trots några extra kilon. Min vardag fungerar, jag fungerar och orkar allt jag vill 🙂

 15. Jättebra skriver Dessie!

 16. Genom att lägga uppmärksamhet gynnar bara henne i längden. Du vet väl själv att genom att provocera ökar hennes läsare. Jag har aldrig gillat Katrin, hon har extrema åsikter och ser ner på andra människor. I detta fal feta. Jag äter hellre skit och tränar än går på diet/hetstränar. Man ska skapa sig en förändring som varar resten av livet. Katrin har alltid varit elak också så det förvånar mig inte. Det är hennes signum nu för tiden. Att gå på LCHF, hetsträna, och vara elak mot människor som kämpar. Hon kan omöjligt vara lycklig själv för en person som gör det har ingen behov att skapa ett fint yttre. Jag anser att det är bättre att ”feta” människor får uppmärksamhet i media för det är i slutändan flest människor som är det(normala). Det finns alltid en orsak till fetma, har man ett öppet sinne förstår man att det finns en historia bakom varje människa. Dom flesta feta har tagit skräpmat/dålig mat i första hand för att kunna hantera sin sorg/det dom har gått igenom. Jag till exempel, har en enorm ”sweethtooth” jag minns att jag började med godis väldigt tidigt för att minska min ångest över att vara ensam, vara utan vänner osv och det är något som har följt med mig i många år. Det är en del av att jag har ´några kilon extra, att jag kämpar dagligen med denna ångest/min historia.

 17. Så jävla bra inlägg! ❤ Håller med till 110 %

 18. Dessie…applåder till dig! Så himla bra skrivet. Jag blir så himla stolt över dig, snyggt jobbat.

 19. Bra skrivet! Jag har alltid var hälsosam och tränat. Vägt cirka 57 kilo på mina 165 cm, men nu har jag varit sjuk i flera år ( MS och RA). På grund av all kortison har jag blivit överviktig. Jag har fortfarande samma kost och träningsvanor. Ibland kan det vara jobbigt att veta att en stor befolkningen ser mig som lat. Eller att behöva förklara för nära och kära varför man ser ut som man gör. Jag är fortfarande samma tjej. Man vet aldrig vad människor kämpar med i sin ensamhet.

 20. Klokt. Blev glad faktiskt.

 21. På tal om det där med att döma andras kroppar så var det en kille i min klass som sa såhär i måndags när jag och några tjejer ifrån klassen snacka om hur tråkig sport är osv, och då säger den här killen såhär till mig ”Hade du gillat sport så hade du varit i form” och det är ju precis som att säga ”hade du gillat sport så hade du inte varit tjock” fast på ett annat sätt.. Vilket inte var särskilt snällt sagt! Och det är ändå en folkhögskola och jag trodde att människorna där skulle bete sig som vuxna och inte klanka ner nån pga deras kroppformar..

  Bra skrivet förresten!

 22. Kommenterar aldrig och har följt din blogg sen du va typ 15 och herregud dessie vilken smart kvinna du har blivit med sunda värderingar! Kan va ett av dina bästa inlägg. Ta hand om dig!

 23. ♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥

  Så sant och otroligt bra skrivet inlägg!

 24. celineturbo @ instagram

  Bra där dess! Jag är 26 år, 161 väger alltid runt 45-49 kilo trots 2 graviditeter o jag älskar godis o har inte besökt ett gym sedan 2008. Vi ÄR olika.

 25. Bra jobbat! Så sund tankeställning till att vi alla är olika. Och jag tycker själv, fast att jag är av modellen större att de är exakt lika vidrigt att pika en smal person som en tjock. Ibland är de inte ett medvetet val om hur man ser ut. Människor som dig borde det finnas fler av!

 26. BRA DÄR Dessie 🙂

 27. Theresia

  Sååå bra att du säger det här!!! det som Katrin sa stämmer ju inte på långa vägar! Jag är smal men äter fan så dålig mat så att det inte finns ord för det. Om jag käkar en hamburgare på donken så är det ingen som kommenterar på det bara för att jag är normalviktig, däremot om en person som ansågs överviktig skulle göra det skulle det definitivt uppstå debatt. Hallå, smala kan fan i mig vara minst lika ohälsosamma och det är nog flera ”överviktiga” som lever tusen gånger bättre än vad jag gör!

  1. Precis!!

 28. Bra (och viktigt) skrivet! 🙂 Det hjälper ingen att vikthetsa, anklaga och kränka det sprider bara ångest och inget annat. En överviktig person kan träna mer och äta nyttigare än en normalviktig person man kan inte kolla på en person och anta att han/hon frossar i sig mat, det är bara för dumt!

 29. Det är sällan jag känner mig provocerad nu för tiden men jag höll på att sätta mitt morgonkaffe i halsen av Katrin Zytomierska fördomsfulla kommentarer. Så bra skrivet! Har själv skrivit ett långt inlägg om detta ”lyckan sitter inte i kilo” som finns på min blogg, kika gärna in och läs. Kram på er alla <3
  http://scandinavianwellness.nu/2015/september/lyckan-sitter-inte-i-kilo.html

 30. Ann-Catrin Mattsson

  Det är sällan jag känner mig provocerad nu för tiden men jag höll på att sätta mitt morgonkaffe i halsen av Katrin Zytomierska fördomsfulla kommentarer. Så bra skrivet! Har själv skrivit ett långt inlägg om detta ”lyckan sitter inte i kilo” som finns på min blogg, kika gärna in och läs. Kram på er alla <3
  http://scandinavianwellness.nu/2015/september/lyckan-sitter-inte-i-kilo.html

 31. Hej.
  Nu kommer väl folk bli arga på min kommentar men försök att förstå innan ni slänger fram hat mot mig ist 🙂
  Jag förstår delvist vad Katrin försöker säga, det är inte bra för kroppen att bära på en massa övervikt, det vet vi alla. Lederna slits, hjärtproblem, andningsproblem, sömnproblem, depression osv osv, listan är lång. (det finns olika hälsoproblem att vara för smal också)
  Dock kunde hon utryckt sig lite bättre i detta ämnet då det är känsligt, vi är många människor på denna planet, alla är inte lika. Vissa är smala andra tjocka, vissa långa andra korta.
  Men jag blir lite arg på en sak ( de e här folk kan bli sura på mig)
  Jag är på den smala gränsen, 174 lång och vägen 54,8 kg.(det är under min ”ideal” vikt) många e på mig att jag är för smal osv. Men folk vet inte att jag försöker gå upp i vikt både med hjälp av olika produkter som ska bygga på vikt samt rätt kost (min make är elitidrottare så han hjälper mig med kost som ska hjälpa mig att gå upp i vikt) Men tyvärr går det helt enkelt inte.
  Men folk tycker ändå att det är okej att klanka ner och skratta åt en person som är smal och det skall bara accepteras i vårt samhälle MEN så fort man säger att överviktiga personer inte faller än i smaken samt att dom borde tänka på sin hälsa så blir de ett jä##a ståhej av de hela.

  Varför ska de vara okej att klanka ner på någon som är smal och sedan får man inte säga någonting om överviktiga ? (inte för att man ska trycka ner någon som är överviktig men varför får man inte påpeka att det inte är heller hälsosamt? )
  En sak som vi alla glömmer är att vi alla är olika, och att man inte ska trycka ner någon som är SMAL eller ÖVERVIKTIG, man ska helt enkelt sköta sitt egna, gillar du inte övervikt. Enkelt, Titta inte på den personen, gillar du inte smala personer så gäller samma sak. Klanka inte ner på någon annan bara för att man själv inte gillar någonting.

  http://supron.blogg.se/

 32. Kanonbra skrivet!

 33. Hej Dessie!
  Katrin gjorde ju bara detta för att får uppmärksamhet och det är bara tragiskt att hon ska trycka ner andra människor för det.
  Jag är verkligen glad över att du skrev om detta på din blogg!
  Kram!

 34. Jag tror inte Katrin egentligen är en elak eller hemsk människa som vissa gärna vill påstå, utan det sätt som hon formulerar sig är helt enkelt slarvigt och hon saknar uppenbarligen riktiga kunskaper om ämnet. Personligen tror jag att hon till stor del baserar det hon säger, på egna erfarenheter och känslor kring ämnet, vilket är högst subjektivt (alltså personligt för henne själv). Att hon har behövt utstå påhopp om hur ”tjock, äcklig och ful” hon varit tidigare av personer som stått henne nära, kan inte annat än ha tagit fasta i hennes hjärna. Självklart blir man påverkad, vem skulle inte ta illa upp eller bli ledsen. Alla reagerar olika, och jag tror att hon fick en sådan negativ bild av sig själv och upplevelse som överviktig, att det än idag är det enda hon kan se som svaret på om man mår bra eller ej som överviktig. Hon var inte lycklig, då kan ingen annan vara det heller. Hon vet hur det varit för henne själv, och då vet hon hur det är för andra i samma sits. Men detta är ju givetvis inte sanningsenligt, då hon inte sträcker sitt perspektiv längre ifrån sitt eget.
  Ingen borde ta illa upp av det hon säger, hon pratar endast utifrån sig själv och hennes erfarenhet av att vara överviktig, vilket för henne är negativt. Det ÄR inte något negativt med att vara överviktig, så länge det inte blir något ohälsosamt som skadar dig och din kropp. Alla är vackra precis som de är, och det gäller verkligen att komma ihåg det. Du behöver aldrig ändra dig själv för någon annan, för det är i slutändan du själv som vet hur det känns att vara i just din kropp, hur du mår och hur det känns.♥

 35. Jag är 173 och väger ca 53, alltså ungefär som du. Det är rent ut sagt skitjobbigt att hela tiden få höra ”oj vad smal” av både familj, vänner och andra. Jag äter till och med för mycket, tränar 0, alltså är det mina gener. Precis som vissa har gener som är tvärtom. Och fastän 53 kg är mer accepterat i samhället än 93 kg så är ”men usch vad smal” lika jobbigt som ”usch vad fet”.

 36. Fast i slutet av klippet sa Katrin att hon menar att normal är olika för alla, väger nån 10 kg mer men har bra värden och man ser att kroppen mår bra så är det hälsosamt. Jag fattade det som så att man får se ut som man vill bara kroppen fortsatt mår bra. En övervikt på 100 kg då mår inte kroppen bra, då borde man göra nånting åt det.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *