Family life // Låt barn få vara barn

   
   
Idag har vi varit på BVC för vaccination. Det gick bättre än väntat! Theodore grät ingenting när han fick sprutan. Vi sjöng och uppehöll honom så han tänkte inte på det alls. För att han var så duktig gick vi till leksaksaffären och lät honom välja vilken leksak han ville. Det blev en stroller (dockvagn) och han var överlycklig för vagnen. Han gick runt med den i stan stolt efter oss, och när vi kom hem gick han runt med dockan i den. Plutti. Han fick också en liten bil han valde. Jag tycker att barn ska få leka med vilka leksaker dom vill, oavsett om det är en Barbie, dockvagn eller bil. Låt barn få vara barn. Så himla fjantigt när vuxna (föräldrar) lär in barnen att killar ska bara gilla blått och bilar, medans flickor bara rosa och Barbie. Om en tjej vill ha bilar eller Barbie, låt henne välja oavsett och densamma för pojkar. Vad spelar det för roll liksom?

Om vi tankar i dom att man inte får vara på ett visst sätt eller leka med man vill beroende på kön så lär ju barnen sig att det är ”fel” om man som kille vill bära rosa och leka med Barbie. Man måste tänka på att det är vi vuxna som spelar på deras uppfostran och hur barnen växer upp. Min son ska lära sig att acceptera att alla är olika och man får vara hur man vill. Även om det är något så litet som att en pojke ska få leka med Barbie så börjar det ändå nu och allt utspelar sig på hur man blir när man växer upp. Varje gång jag målar tånaglarna kommer Theo fram och vill få sina målade. Jag har målat hans tånaglar rosa, och han älskar det! Han tittar på dom och tycker dom är så fina. <3

Hur tänker ni?

41 kommentarer

 1. Jag tänker att det är viktigt att lära sina barn att de duger som de är och att deras naturliga utseende och personlighet är det finaste. Som bekant gör barn som man gör och inte som man säger. Således är inte näsoperationer, fillers och hetsbantning någonting som hör en god förebild till. Enligt min mening.

  1. Fast bara för att man gör en näsoperation är man inte en dålig förebild/förälder. Jag kan inte rå för att jag blivit mobbad livet ut för min näsa, att jag lärt mig ogilla den. Jag kommer att lära min son att acceptera alla oavsett. Tycker du de är fel när personer opererar om sig som är födda som kvinnor i fel kropp? Operation eller inte, man ÄR vad man är och ska bli accepterad för det oavsett. Att se ner på någon för att man opererat sig och inte trivts med något i ens kropp/utseende är så äckligt tycker jag. Jag kan helt ärligt säga att min näsoperation var bland de bästa jag gjort, jag är så mycket gladare när jag vaknar upp och slipper må dåligt och känna ”fyfan vad jag ser ut” bara för min näsa. Idag vaknar jag upp med ett leende och går gärna osminkad för att jag trivs så bra med mig själv. Jag blev inte lärd av mina föräldrar att min näsa var stor, jag kommer inte lära min son att operera sig om han ogillar något på sig själv, jag kommer naturligtvis lära honom att försöka acceptera sig själv som han är, men har han fortfarande dåligt självförtroende för något och gråter och mår dåligt för en kroppsdel eller något kommer jag heller inte se ner på honom om han vill göra något åt det. Man kan inte styra hur någon människa känner utan man måste acceptera varandras känslor och mående och mående går före utseende och i mitt fall påverkade min näsa mitt mående även om det handlar om utseende. Long story short: acceptera ALLA kommer jag lära min son. ALLA.

   1. Nog är det märkligt hur olika vi fungerar. Jag ser inte ner på de som genomgår kirurgiska ingrepp. Men min åsikt är att det inte hör en god förebild till att visa sitt missnöje med sitt eget yttre genom farliga eller ohälsosamma åtgärder.
    Själv har jag en väldigt knölig näsa som enligt normen är långt ifrån perfekt, men jag tycker att det är så häftigt att se att både min mamma och mormor har samma näsa. Det påminner mig om vart jag kommer ifrån och jag tycker att det vore tråkigt om vi alla såg likadana ut.

    Självklart anser jag att skillnaden mellan estetiska ingrepp och medicinska ingrepp är signifikant och på samma sätt som vissa behöver tandställning för att korrigera bettfel eller slippa spänningar och huvudvärk behöver vissa operera sig för att ”bli det fysiska kön de verkligen är”. Gällande estetiska ingrepp är min uppfattning att hjärnspöken som påverkats av samhällsnormen driver många till att ändra på sitt yttre trots att kroppens funktion ofta rentav försämras av det. Varför ser annars de allra flesta opererade näsorna så lika ut?

    Jag vill att mångfalden ska hyllas och att hjärnspökena ska motarbetas. Förmodligen går detta hand i hand.

    Att du känner att du måste ändra på någonting som du lärt dig att ogilla genom vad andra har sagt tycker jag bekräftar min teori. Nej, du kan inte rå för vad andra anser om ditt utseende och att vissa valt att yttra sig men jag tror att föräldrarna i en sådan situation har möjlighet att påverka hur barnet reagerar. Nej, inget barn kan ta sådana kommentarer med en klackspark, men därifrån är steget långt till att vilja utsätta sig för ett kirurgiskt ingrepp.

    Jag hoppas kunna lära mitt barn att en persons värde inte ligger i utseendet. Ett sätt att göra detta är att låta min knöliga näsa vara. För vad skulle hon annars tycka om sin egen?

   2. Fast min näsa är ju exakt likadan som innan, samma form jag har min tipp samma profil osv. Bara en storlek mindre.

 2. Jag tänker att det är viktigt att lära sina barn att de duger som de är och att deras naturliga utseende och personlighet är det finaste. Som bekant gör barn som man gör och inte som man säger. Således är inte näsoperationer, fillers och hetsbantning någonting som hör en god förebild till. Enligt min mening.

  1. Fast bara för att man gör en näsoperation är man inte en dålig förebild/förälder. Jag kan inte rå för att jag blivit mobbad livet ut för min näsa, att jag lärt mig ogilla den. Jag kommer att lära min son att acceptera alla oavsett. Tycker du de är fel när personer opererar om sig som är födda som kvinnor i fel kropp? Operation eller inte, man ÄR vad man är och ska bli accepterad för det oavsett. Att se ner på någon för att man opererat sig och inte trivts med något i ens kropp/utseende är så äckligt tycker jag. Jag kan helt ärligt säga att min näsoperation var bland de bästa jag gjort, jag är så mycket gladare när jag vaknar upp och slipper må dåligt och känna ”fyfan vad jag ser ut” bara för min näsa. Idag vaknar jag upp med ett leende och går gärna osminkad för att jag trivs så bra med mig själv. Jag blev inte lärd av mina föräldrar att min näsa var stor, jag kommer inte lära min son att operera sig om han ogillar något på sig själv, jag kommer naturligtvis lära honom att försöka acceptera sig själv som han är, men har han fortfarande dåligt självförtroende för något och gråter och mår dåligt för en kroppsdel eller något kommer jag heller inte se ner på honom om han vill göra något åt det. Man kan inte styra hur någon människa känner utan man måste acceptera varandras känslor och mående och mående går före utseende och i mitt fall påverkade min näsa mitt mående även om det handlar om utseende. Long story short: acceptera ALLA kommer jag lära min son. ALLA.

   1. Nog är det märkligt hur olika vi fungerar. Jag ser inte ner på de som genomgår kirurgiska ingrepp. Men min åsikt är att det inte hör en god förebild till att visa sitt missnöje med sitt eget yttre genom farliga eller ohälsosamma åtgärder.
    Själv har jag en väldigt knölig näsa som enligt normen är långt ifrån perfekt, men jag tycker att det är så häftigt att se att både min mamma och mormor har samma näsa. Det påminner mig om vart jag kommer ifrån och jag tycker att det vore tråkigt om vi alla såg likadana ut.

    Självklart anser jag att skillnaden mellan estetiska ingrepp och medicinska ingrepp är signifikant och på samma sätt som vissa behöver tandställning för att korrigera bettfel eller slippa spänningar och huvudvärk behöver vissa operera sig för att ”bli det fysiska kön de verkligen är”. Gällande estetiska ingrepp är min uppfattning att hjärnspöken som påverkats av samhällsnormen driver många till att ändra på sitt yttre trots att kroppens funktion ofta rentav försämras av det. Varför ser annars de allra flesta opererade näsorna så lika ut?

    Jag vill att mångfalden ska hyllas och att hjärnspökena ska motarbetas. Förmodligen går detta hand i hand.

    Att du känner att du måste ändra på någonting som du lärt dig att ogilla genom vad andra har sagt tycker jag bekräftar min teori. Nej, du kan inte rå för vad andra anser om ditt utseende och att vissa valt att yttra sig men jag tror att föräldrarna i en sådan situation har möjlighet att påverka hur barnet reagerar. Nej, inget barn kan ta sådana kommentarer med en klackspark, men därifrån är steget långt till att vilja utsätta sig för ett kirurgiskt ingrepp.

    Jag hoppas kunna lära mitt barn att en persons värde inte ligger i utseendet. Ett sätt att göra detta är att låta min knöliga näsa vara. För vad skulle hon annars tycka om sin egen?

   2. Fast min näsa är ju exakt likadan som innan, samma form jag har min tipp samma profil osv. Bara en storlek mindre.

   3. Men då är den ju inte EXAKT likadan som innan?! Herregud, varför försöker du bortförklara din operation hela tiden? Du har opererat näsan, hur mycket eller lite kvittar väll, det är inte den näsan du föddes med, eller hur?!

   4. Fast läs vad hen skrev ”alla gör sina näsor likadana” så det var mitt svar på hen. Vem är du och vart kom du ifrån med världens attityd? Backa

   5. Inte någonstans i texten står det att ”alla gör sina näsor likadana”?! Det står däremot att de flesta opererade näsor ser lika ut. Och det stämmer väll, vem opererar sin näsa större eller krokigare? De flesta gör väll sin näsa symmetrisk, rak & mindre. Du påpekar ofta att du har ”samma” näsa som innan och försöker bortförklara din operation, men du har ju opererat dig? Stå för det istället, du var inte nöjd och opererade dig, sen hur mycket som togs bort/förminskades blabla, kan väll kvitta, det är ju fortfarande en operation. Och attityden står du så bra själv för! 🙂

   6. Du frågar efter läsarnas åsikter och tankar men sen när du får kommentarer med synpunkter som skiljer sig från dina ska vi ”backa”. Ofta är vi idioter också har jag förstått. Det verkar sannerligen inte vara lätt att vara dig till lags.
    Kanske du ska börja förtydliga genom att skriva ”Hur tänker ni? OBS. Svara bara om ni tycker som jag!”
    Förresten skrev jag som Malin noterat inte att din näsa ser ut som alla andra opererade näsor. Läsförståelse var kanske inte ditt starkaste kort i skolan.
    Att det var den meningen du tog till dig starkast av i min kommentar och att du valde att tolka den som du gjorde tycker jag är synd.

 3. Så rätt! Vrför inte köpa barbie OCH bilar liksom, så får ungen välja dag till dag! Om man BARA köper blått till sin son så är det inte så konstigt om sonen endast vill ha det. 100 möjligheter istället för 1!!

  1. Varför köpa så mycket prylar när fantasin kan göra jobbet? En krokig pinne ifrån skogen kan bli en docka eller en bil och en kotte kan bli en häst eller en björn. Att hitta en fin sten eller se en myrstack kan vara dagens höjdpunkt. Prylhetsen skapar mycket problem. Jag och mina syskon hade väldigt få leksaker, däremot hade vi mycket fantasi och tåliga kläder vi gärna fick smutsa ner.

   1. Sofie S.

    Tummen upp för det!

 4. Så rätt! Vrför inte köpa barbie OCH bilar liksom, så får ungen välja dag till dag! Om man BARA köper blått till sin son så är det inte så konstigt om sonen endast vill ha det. 100 möjligheter istället för 1!!

  1. Varför köpa så mycket prylar när fantasin kan göra jobbet? En krokig pinne ifrån skogen kan bli en docka eller en bil och en kotte kan bli en häst eller en björn. Att hitta en fin sten eller se en myrstack kan vara dagens höjdpunkt. Prylhetsen skapar mycket problem. Jag och mina syskon hade väldigt få leksaker, däremot hade vi mycket fantasi och tåliga kläder vi gärna fick smutsa ner.

   1. Sofie S.

    Tummen upp för det!

 5. Olivia Von

  Och just därför köpte du en rosa vagn till din son, för färg har ju ingen betydelse. Du använder mycket genusneutrala kläder och färgerna går inte bara i blått/svart/grått/brunt/vitt/grönt. Du ger din son en uppväxt som inte är präglad av ytlighet och du uppfostrar honom till att tro på sig själv och att han duger som han är – just för att en trygg människa inte behöver förändra sig (hår/fransar/naglar/näsa/läppar). Amen, bra där Dessie! Det lät nog bra när du skrev det…

 6. Olivia Von

  Och just därför köpte du en rosa vagn till din son, för färg har ju ingen betydelse. Du använder mycket genusneutrala kläder och färgerna går inte bara i blått/svart/grått/brunt/vitt/grönt. Du ger din son en uppväxt som inte är präglad av ytlighet och du uppfostrar honom till att tro på sig själv och att han duger som han är – just för att en trygg människa inte behöver förändra sig (hår/fransar/naglar/näsa/läppar). Amen, bra där Dessie! Det lät nog bra när du skrev det…

 7. Jag tycker att alla genus fantaster är idioter, de tillåter inte sina barn att gör vad de vill utan försöker göra pojkar till flickor och tvärt om. jag fick förs två söner och de fick både bilar bollar, barbie dockor och dockvagn, dock skåp och spis med tillbehör och ut klänings kläder som riddare och pippi så dom kunde leka med vad de ville, de valde mest bollar bilar men också pippi kläderna spisen och dockvagnen när de var små. Nu har jag fått en dotter och alla kill leksaker finns ju såklart kvar, hennes favorit saker är hennes dockor som hon kramar dagligen (hon är 1år) bollar, och bandyklubbor.

  1. korralin

   Ja, visst är det sorgligt att se hur patriarkatet påverkar även så små barn som ettåringar?
   Det är helt sinnessjukt naivt att tro att det existerar någon form av naturlig dragning till rosa dockor respektive blå bilar hos tjejer respektive killar och att det är därför resultaten blir så. Det finns absolut NOLL evolutionsvärde i det, och det finns absolut inget annat än vår fucked up värld som står för den typen av preferenser.

  2. Jetesnel

   Får inte riktigt ihop första meningen med resten av texten. Du verka ha missförstått vad ”genusfantaster” vill.
   Är man intresserad av jämlikhet och att barn ska få vara barn så ska de få leka med alla sorters leksaker och färger. Inte enbart få blå bilar för att man är pojke eller rosa dockor för att man är flicka. Samma som gäller för vuxna alltså – att få bestämma själv vad man gillar.

 8. Jag tycker att alla genus fantaster är idioter, de tillåter inte sina barn att gör vad de vill utan försöker göra pojkar till flickor och tvärt om. jag fick förs två söner och de fick både bilar bollar, barbie dockor och dockvagn, dock skåp och spis med tillbehör och ut klänings kläder som riddare och pippi så dom kunde leka med vad de ville, de valde mest bollar bilar men också pippi kläderna spisen och dockvagnen när de var små. Nu har jag fått en dotter och alla kill leksaker finns ju såklart kvar, hennes favorit saker är hennes dockor som hon kramar dagligen (hon är 1år) bollar, och bandyklubbor.

  1. korralin

   Ja, visst är det sorgligt att se hur patriarkatet påverkar även så små barn som ettåringar?
   Det är helt sinnessjukt naivt att tro att det existerar någon form av naturlig dragning till rosa dockor respektive blå bilar hos tjejer respektive killar och att det är därför resultaten blir så. Det finns absolut NOLL evolutionsvärde i det, och det finns absolut inget annat än vår fucked up värld som står för den typen av preferenser.

  2. Jetesnel

   Får inte riktigt ihop första meningen med resten av texten. Du verka ha missförstått vad ”genusfantaster” vill.
   Är man intresserad av jämlikhet och att barn ska få vara barn så ska de få leka med alla sorters leksaker och färger. Inte enbart få blå bilar för att man är pojke eller rosa dockor för att man är flicka. Samma som gäller för vuxna alltså – att få bestämma själv vad man gillar.

 9. Håller med dig! Låt barn vara barn och låt pojkar leka med dockor om de nu vill det, och flickor med bilar eller lego (vilket jag gjorde faktiskt haha) det finns ingen lag på att barbie dockor BARA är för flickor och bilar är BARA till för pojkar.. Jag lekte med både lego, bilar och sen barbie osv också när jag var mindre, delvis blev det så för att jag har en lillebror så då lekte jag ibland med honom med lego och bilar, och ibland lekte vi med dockor!

 10. Håller med dig! Låt barn vara barn och låt pojkar leka med dockor om de nu vill det, och flickor med bilar eller lego (vilket jag gjorde faktiskt haha) det finns ingen lag på att barbie dockor BARA är för flickor och bilar är BARA till för pojkar.. Jag lekte med både lego, bilar och sen barbie osv också när jag var mindre, delvis blev det så för att jag har en lillebror så då lekte jag ibland med honom med lego och bilar, och ibland lekte vi med dockor!

 11. disqus_RPq3c1SrMX

  Jag tycker det är töntigt att ens diskutera det, för det är ju självklart att alla ska få leka med vad de vill och klä sig i alla färger. En del föräldrar tex köper en docka åt sin son och sen skyltar med det ”hallååå jag är en modern förälder, se mig”.

  1. om du tror att det handlar om uppmärksamhet från föräldern så vet nog tyvärr inte så mkt om föräldrarskap :/

   1. disqus_RPq3c1SrMX

    Ehh va? Ja, det handlar om uppmärksamhet och att man vill ha en klapp på axeln när man skriver ut det sådär. Hur kan du få till att den åsikten gör att jag inte kan något om föräldraskap? Jag har själv barn, barnen får leka med alla möjliga olika leksaker. 2 åriga sonen fick tex en dockvagn i födelsedagspresent. Men inte går jag och gör en stor affär av det.

   2. Men du har kanske inte heller en blogg där du vill uppmuntra andra och kanske uttrycka din åsikt…?

  2. Ligger mycket i det du skriver. Sen tycks det vara högre skrytfaktor och mer värt att uppmärksamma om man klär sin son i hello kitty och låter honom leka med dockor än om dottern leker med små traktorer och gillar grönt. Hur kommer det sig?

 12. disqus_RPq3c1SrMX

  Jag tycker det är töntigt att ens diskutera det, för det är ju självklart att alla ska få leka med vad de vill och klä sig i alla färger. En del föräldrar tex köper en docka åt sin son och sen skyltar med det ”hallååå jag är en modern förälder, se mig”.

 13. Förmodligen såhär majoriteten av föräldrar tänker. Att man köper olika saker, och låter barnet leka med vad det vill. Har aldrig stött på någon förälder som vägrar ge sin flicka bilar, eller en pojke som absolut inte får leka med dockor. Håller med kommentaren nedan, att det är onödigt att ens diskutera det lixom.

  1. Det finns visst föräldrar som är så. Wake up! Hela världen är typ så.

   1. ”Hela världen”?! Jaa… Då lever du i en helt annan värld än de flesta!

 14. Jag tycker inte människor ska lägga sig i andra människors uppfostran och tala om vad som är rätt och fel. Upp till varje familj att avgöra. 🙂

 15. Då jag var liten var jag inte så intresserad av dockor. Älskade att leka med min storebror och hans kompisar på bilmattan. Även i förskolan föredrog jag att leka med killarna och alla bilar. Och det var inget konstigt med det? Idag älskar jag bilar, men är ändå en riktigt typisk tjejig person.

 16. fina kloka dessie, riktig bra förebild både för yngre tjejer och för din son du har all rätt att vara stolt<3 stor kram

 17. Gullig!!!!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *