Inför licens på hundar

Min syster har skrivit en debattartikel på Nyheter24 idag där hon pratar om att man borde införa licens på hundar. Rubriken lyder ”inför licens på kamphundar” men den är felciterad, för hon menar ALLA hundar, stora som små.

Det som är problemet är att folk KOPPLAR inte sina hundar. Och jag håller med min syster till 110%. Det är jättejobbigt för hundrädda, och bland annat för mig som har en liten hund själv, som redan har blivit attackerad av andra lösa hundar förut. och coco är lugn! Han är ingen hund som söker bråk eller har provocerat. Seriöst, varför går man med sin hund okopplad mitt inne i stan? Bara för att DU litar på din hund betyder det inte att INGENTING kan hända. Okej, ha din hund okopplad ute i skogen eller på en stor äng, men mitt inne i stan, seriöst? Respektera andra människor och andra hundar!

LÄS vad min syster tycker, det gör ni genom att klicka på länken HÄR. Vad tycker ni? Har vi rätt eller fel? Isåfall, varför?

hund

http://nyheter24.se/debatt/795992-infor-licens-pa-kamphundar

18 kommentarer

 1. Håller verkligen med
  Hur svårt kan de vara att använda koppel?!

 2. Jag som bor i en liten håla utanför storstan tycker att folk borde ha koppel på sina hundar även här också. För det finns otroligt många som är rädda för hundar, som jag t.ex., men är inte rädd för alla hundar så men vissa iallafall. Tror inte folk förstår eller bryr sig om att det finns många som är hundrädda faktiskt :/

 3. Jag tycker verkligen inte att man ska ha sina hundar lösa i stan eller någon annanstans där det inte är inhängnat och man vet med säkerhet att ingen annan kan komma. Sen finns det dom som faktiskt kan ha sina hundar lösa utan att hunden ens reagerar på människor eller andra hundar. Det kan jag bli lite avundsjuk på, då min hund inte kan vara lös för att jag vet om att han sticker, iaf när han ser andra hundar. Sen att man använder ordet ”kamphund” för att definiera alla muskelhundar tycker jag är fel. Anledningen till att muskelhundar har så dåligt rykte är för att människor är vidriga och äckligt själviska, man avlar på blandraser för att sedan kunna sälja dom som amstaff eller pitbull när dom i själva verket knappt ens vet vad dom själva avlar på, bara för att kunna tjäna pengar. Sen står dom där med 6 oskyldiga valpar , som inte gjort något ont i världen och istället för att skylla på personerna bakom köksaveln så får hundarna skiten. För vad? för att människor är så vidrigt pengakåta och själviska. Jag har en blandras, som antagligen är av någon slags muskelhundstyp. Vi köpte honom när jag var 13. Då visste varken jag eller min mamma något om hur aveln ser ut. Dumma och väldigt korkade. Men det finns inget man kan göra åt det nu. Mer än att aldrig mer stödja en sådan avel igen. Nästa gång blir det en renrasig. Det finns så mycket man kan säga om detta ämnet men jag orkar inte skriva en bibel. Jag hoppas inte att jag uppfattas som kaxig eller att jag är störst bäst och vackrast haha, vill bara inte att dessa hundraser ska få mer skit än vad dom redan fått! Och dessie, du är helt amazeballs, så jävla grym!!

 4. Koppel är ju ett måste! Fattar inte hur man tänker när man släpper lös hundar bland folk.. Mina kusiners hund blev attackerad av en gubbjävels hund bara för att han inte hade den kopplad. Detta ledde till stora variga sår på ländryggen.. Något år senare hände samma sak igen och denna gång blev såren så djupa och inflammerade att de var tvungen att avliva hunden 🙁 Men hunden som attackerades fick leva och jag slår vad om att gubbjäveln låter den vara lös än.. Dock måste jag ge en ”shout out” till alla som frågar om man är hundrädd när man går förbi deras kopplade hund på promenad! Tycker det är otroligt respektfullt och alla borde göra så oavsett hur hundens personlighet är 🙂

 5. Man ska ha hundar kopplade på offentlig plats ja, det är ju en självklarhet.
  Det jag mest funderar över är dock om vem som helst får skriva artiklar för nyheter24? Denna artikeln var så oerhört kasst formulerad att det var en pina att läsa den.
  Sen dina kommentarer på nyheter24 facebook sida ska vi inte tala om, kan man inte argumentera som vuxet folk kanske man skulle låta bli?

  1. Så du tycker dey är vuxet att kalla min syster dum i huvudet? Om dom kommenterar så idiotiskt så får dom faktiskt ta att någon försvarar och svarar otrevligt.

   1. KeepltSimple

    Skulle snarare säga att dina svar var otroligt omogna.

   2. Vet inte om man kan kalla dina aggresiva utbrott för försvar, då det knappt gick att förstå vad du skrev.
    Men kan man inte argumentera så kan man ju alltid göra som dig och komma med personliga påhopp och bara häva ur sig dynga..

   3. Bethina

    Lilla Dessie… Skriver man et ofentligt artikel så ska man ju förvänta sid att det blis diskution. Det vet säkert din VUXNA syster som frivilligt velat skriva artikeln. Då behöver inte mammaDessie komma och grina och försvara en vuxen människa som själv valt att skapa argument.

    Du är så pinsma Dessie med dina låga försvar och sätt du själv skriver på nätet. Gå läs igenom dina kommentarer! Du som alltid ska vara så helig och skriva om hur man inte får vara elak i internet men endå är du en av dom idioterna. Och försök inte skylla på din jävla ADHD eller att du får betee dig på samma sätt bara för.

    Du beter dig som en oskolad fjortis med dåliga argument (eller man kan inte ens kalla de argument). Låt folk kommentera och argumentera, du behöver inte stoppa näsan i allt. Din syster visste säkert vad det blir när man skriver ett ofentligt artikel, de får man bara leva med för människor tycker olika.

    Sluta vara pinsam med din dubbelmoral och agressionsanfall, för din egen skull.

    PS. du är nog den sista människan som kan skriva om att man ska följa lagen… Just sayin’.

   4. Bethina

    Så nästa gång du ska leka offer och skriva om hur man inte får vara elak osv. ”troll” så kan du dra i skogen, dubbelmoral kärring.

 6. Det finns en lag om tillsyn över hundar och katter som bland annat innebär att det är koppeltvång på olika platser. Att släppa ut hunden lös i skogen är väl ok men du får egentligen inte göra det speciellt när djuren har ungar och när det är jaktsäsong. Som hundägare borde man veta det.
  https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/Djurrelaterade-brott/

  Sen tror inte jag att det skulle vara möjligt att införa licens för djurägare. Det skulle vara omöjligt. Vem skulle åka runt och kontrollera alla som har hund? Det är inget fel på ”Blocket hundar”, de kan vara hur goa som helst, men människor som parar olika raser till höger och vänster för att tjäna pengar bryr sig inte vad som händer med hunden så länge de får pengar på kontot. Det är för lätt att köpa hund när blandrasmarknaden finns. De som köper av renrasiga uppfödare är oftast de som vet vad som gäller och fel hund hamnar sällan i fel händer. Det är ingen korsning av olika raser som har gjort att hundens sinne har blivit helt galet. För att vara med i SKK har uppfödaren krav på sig. Det finns en anledning till att en hund kostar 13 000 och inte 3500.

 7. Å så dom som släpper fram sina hundar till sin egen hund utan att fråga… Det gör mig galen…..

 8. Jag förstår inte varför det står om licens i rubriken? Texten verkar handla om koppeltvång (som jag själv tycker är en självklarhet). Har en unghund på dryga 20kg nu och fattar att folk blir rädda. Att han ser ut som en varg-björn gör ju knappast saken bättre hehe 🙂 Hade honom lös en del som valp för att öva inkallning/fritt följ men då var han en liten fjant som följde mej i hälarna vart jag gick. Nu tränar vi i rastgårdar/hagar/långlina i skogen.

  Tycker faktiskt också det borde införas just licenskrav på kamphundsraser/blandningar. Staffar/pitbulls-mixar är otroligt populärt och är absolut inga nybörjarhundar. Många är hundagressiva vilket blir skitjobbigt och inte sällan farligt för andra hundägare, och rasen(staffar då) får ett oförtjänt dåligt rykte pga inkompetenta ägare.
  Många bruksraser borde också ha licenskrav. En schäfer/rottis/vitherdehund/S.husky etc är inte framavlade för att vara sällskapshundar och borde helt enkelt inte få skaffas om man inte vet vad de kräver och är beredd att lägga ner tid/pengar på dem. Förstår också att det blir svårt i praktiken att hålla koll, men de som skaffar en större bruksras kanske kunde få betala för att gå en specialinriktad kurs innan (med lite skrämselpropaganda a la ”worst-case-scenario” då) för att sedan se om de är lika pepp på att skaffa rasen.
  Sorry för derail men brinner för allt som har med hund att göra 🙂

 9. Kunde inte bry mig mindre 🙂

  Mode & livsstil fran London! http://accordingtohelena.blogspot.co.uk/2015/04/designer-crossbody-top-3.html

 10. Det är MINST lika viktigt att ha koppel på hundarna i skogen/ängar etc. Hundar har en jaktinstinkt, stora som små. Det är koppeltvång från sista februari (tror det kan variera från län, osäker) för viltets skull. ALLA borde ha koppel på sina hundar, var man än befinner sig. En hund som alltid är ”snäll” kan ryka ihop med en annan hund bara kemin mellan dom inte stämmer. Förstår inte grejen med att ha hundarna lösa. Finns tusen andra sätt att stimulera och träna sin hund på. Gör något som får huvudet att jobba istället, det ger hunden mer lycka och glädje än att springa lös i skogen/på stan mm!

  1. Alla hundar har inte någon jaktinstink. Mina föräldrars pappillon kan inte ens nosa upp en köttbulle och bryr sig inte om några djur alls.
   Och det är väll jätteskönt för en hund att kunna springa på en stor yta, fri, istället för att sitta i ett litet koppel. Har själv en dansk/svensk gårdshund. Vi har inte inhägnad tomt, och han har aldrig gått utanför gränsen, fastän hundar gått på gatan utanför. Han har aldrig rykt ihop med någon hund, har funkat med alla han träffat, och det är en hel del hundar. Klart han är kopplad i stan, men här ute på landet där vi bor går han ofta lös. Ibland kan man se att han får upp ett spår av ett djur, bara att avbryta honom direkt så släpper han det. Aldrig i livet att jag skulle koppla honom på alla promenader/ute på gården. Jag litar på honom till 100%!

 11. Jag håller med om att koppeltvång, vare sig det redan finns eller inte, måste bli en vana bland alla hundägare. Själv har jag fått genomlida flera otäcka hundincidenter och känner ofta stort obehag när jag möter en okopplad hund.. Jag hade t.ex. en grannhund (gigantisk schäfer) när jag var liten som var helt galen och hoppade över till oss och andra grannar hur som helst. Den bet min kompis i rumpan helt oprovocerat i skogen också.. Något jag också stör mig på är hundägare som säger ”han är så snäll, det är inget att vara rädd för haha” när en okopplad hund kommer springandes mot en.. fy det finns inget obehagligare!

 12. Daniela Bäckström

  Koppel är verkligen ett måste… En tjej jag bor granne med släpper sin pitbull/amstaff lös på gården, en lekpark precis bredvid och hunden morrar då den kommer springande… Har haft många barn som kommit gråtande till mig (!) fast de inte ens känner mig, och frågat om jag kunnat ta bort hunden… Synd då hunden faktiskt är snäll, men ägaren är ett rötägg 🙁

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *