Hur ser hushållsarbetet ut hemma hos er?

Just nu så är Simon pappa ledig och hemma med Theodore. Dom dagar jag inte jobbar så städar jag hemma och hjälper till med det mesta hushållsarbetet. Men när jag jobbar så förväntar jag mig att Simon sköter det så att det ändå är fräscht när jag kommer hem, som ni vet när man har barn så blir det lätt stökigt. Theodore river runt och slänger ut saker och jag är lite av en perfektionist som inte klarar av att det är stökigt. När han leker är det okej, men sen vill jag gärna att jag/Simon plockar upp efter.

Men jag ser det som en självklarhet när jag kommer hem, att Simon ska ha plockat undan, torkat bordet och att det är fräscht när jag kommer hem. Sen kanske jag hjälper till med middagen när jag kommer hem så han slipper göra allt men oftast när jag är hemifrån ber jag honom städa om han hinner hemma. Gärna dammsuga eller liknande. (Vi måste dammsuga väldigt väldigt ofta, varannan dag kanske)

Några mammor diskuterade det här ämnet i en mammagrupp som jag är medlem i och då var det väldigt delade åsikter kring det här. Fast då var det tvärtom, mamman var mammaledig med barnet medans pappan jobbade. Då tyckte många att mamman inte ”ska göra allting” och att man delar på hushållsarbetet exakt lika mycket. Några skrev också att vara mammaledig är också ett jobb. Och ja, det håller jag med om, att vara mamma/pappaledig betyder inte ”vara hemma och slappa” utan det krävs ju tid och energi och att man hittar på saker med barnet, men samtidigt hade jag valt 100 gånger mer att vara hemma med Theodore och leka och städa lite än att jobba och vara borta från honom, att vara hemma med min son ser inte jag som något ”jobbigt” eller ett jobb som kräver saker. Utan att vara hemma med min son ser jag bara som världens lyx, och då känner jag att jag också hinner och kan/VILL framförallt städa upp hemma, för det är ju aldrig trevligt att komma hem trött efter ett jobb och att det ska se ut som skit hemma och det första man ska göra är att börja städa.. Så då tänker jag också på Simon. Och han tvärtom för mig. När Simon jobbade och jag var hemma med Theodore, då såg jag det som en självklarhet att jag städar och fixar hemma.

Sen så städar man / plockar undan efter varje aktivitet/matlagning eller vad det nu är så blir det inte lika jobbigt. Det tar max 20 minuter kanske. Men väntar man med det och det går 1-2 dagar, då blir det ju dubbelt så mycket och krångligare. Så det är ju mycket lättare att plocka undan lite då & då än att stor städa och bli supertrött av det.

Men sen under helger/när jag är ledig och inte jobbar så delar vi ju självklart på hushållsarbetet! Hur tänker ni kring det där? hur gör ni i eran familj?

städ-städning1

8 kommentarer

 1. Felicia Bergquist Huldèn

  Jag och min sambo har en dotter på 7 veckor . Jag är mammaledig på heltid och han är pappaledig onsdagar och fredagar i ett år framöver. Jag är precis som du. Jag vill ha det städat och fräscht. Jag är den som städar och han är den som lagar mat. Ber jag honom städa köket om vi ska få främmande så säger han aldrig emot. Han tar även Alma minst två nätter i veckan då jag sover på soffan. Jag är nöjd med hur vi har det medans någon annan kanske inte hade varit det 🙂

 2. Ceciliaa

  Jag har inga barn men jag och min sambo brukar göra det vi är ”bra på”. I detta fall innebär det att jag plockar undan stök, torkar bord, ytor, golv osv och dekorerar så att allt ser prydligt ut. Det kan innebära att fluffa kuddar, arrangera ljuslyktor, bädda säng. Samt att jag lagar mat varje dag. Min sambo tvättar däremot och diskar så att ingen disk ligger framme allt för länge. Det har liksom alltid varit så, vi har inte liksom bestämt. Sedan är det klart att om jag kommer hem sent eller har varit bortrest så förutsätter jag att han har fixat till lite hemma, lika så som jag gör när han kommer hem senare. Man vill ju inte komma hem till ett stökigt hem. Det är klart att om jag hade barn och var mammaledig att man skulle plocka och fixa så mycket man kan/har tid med, man vill ju att det ska vara fint när den andre kommer hem. Själv mår jag sååå mycket bättre av att komma hem till ett städat hem! Tror nog det gäller alla. 🙂

 3. Hej Dessie.
  Jag är lika gammal som dig ungefär (95a) och har en flicka på snart ett år. Jag tycker det är ett jätte bra ämne du tar upp, jag håller med i allt du säger och jag är också lite av en perfektionist. När min sambo är hemma förväntar jag mig också att han städar och även fast det blir bra så blir jag inte nöjd även fast det är rent för jag stör mig typ på bara om något inte står rakt…
  jag undrat vad gruppen du följer på Facebook heter.. vill jätte gärna gå med 🙂
  kran

 4. Mandi⭐️

  Jag är hemmafru och hos oss är det faktiskt min man som tar initiativet till att städa haha. Klart jag städar undan efter barnen och allt det vanliga (plocka undan, diska osv), men min man är verkligen städ-hitler i alla högsta grad. Ibland tror jag faktiskt att han älskar att städa. Skönt tycker jag! Speciellt eftersom jag inte är nåt clean freak själv haha.

 5. Här hemma är det jag som lagar mat, städar, tvättar, diskar, plockar osv. Jag har i princip tagit all föräldraledighet och är föräldraledig just nu, men vi hade detta upplägg även när både jag & sambon jobbade 100% (före barn). Ska snart börja jobba igen, och gissar på att vi fortsätter såhär även då, då jag kommer jobba 75% och mannen 100%, alltså kommer jag vara hemma mer…

 6. disqus_RPq3c1SrMX

  Det är hundra gånger jobbigare att ta hand om ett barn än att jobba. På jobbet får man iallafall dricka kaffe och gå på toa ifred och prata utan att bli avbruten. att vara föräldraledig är ett heltidsjobb, så vi delar självklart på alla sysslor hemma. Men då är det ju självklart att man plockar undan efter sig och torkar bordet när man har ätit. Barn grisar ju så otroligt mycket 😛

 7. Jag tycker att min gubbe är dålig på att ta ansvar och iniativ med städningen. Så när jag känner att jag får dra hela lasset så skiter jag blanka fan i att städa,tills han inser att det ser ut som en svinstia,och då städar han ALLT!

 8. Här hemma får jag göra nästan allt plus att ta hand om bebisen.
  Ibland gör det mig inget men ibland blir jag irriterad då jag behöver en break som det känns som jag aldrig får.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *